De ministers van Financiën van de eurolanden zijn maandagmiddag in Brussel samengekomen om een nieuwe voorzitter van de eurogroep te verkiezen.

In de eurogroep zetelen de ministers van Financiën van de negentien landen die de euro hebben ingevoerd. Ze vergaderen doorgaans één keer per maand om hun economisch beleid te coördineren. De ministers kiezen hun eigen voorzitter, die een mandaat voor 2,5 jaar krijgt.

Vier kandidaten hadden zich gemeld om de Nederlander Jeroen Dijsselbloem op te volgen: de Portugees Mario Centeno, de Slowaak Peter Kazimir, de Luxemburger Pierre Gramegna en de Letse minister Dana Reizniece-Ozola.

Centeno lag in pole position om de functie in de wacht te slepen. De ex-medewerker van de Portugese nationale bank heeft geen duidelijke politieke kleur, maar maakt wel deel uit van een links kabinet.

De Portugees genoot veel steun in het zuiden van de eurozone, maar hij wou zich maandag bij zijn aankomst in Brussel niet profileren als de kandidaat van het zuiden en beklemtoonde het belang van een brede consensus in de eurogroep.

De ministers beslisten met gewone meerderheid van stemmen: de opvolger van Dijsselbloem moest dus minstens tien landen achter zich zien te scharen.

Net als de meeste van zijn collega's sprak de Belgische minister Johan Van Overtveldt (N-VA) voor aanvang van de vergadering geen voorkeur uit. 'Er valt voor elk van de kandidaten wel iets te zeggen in de ene of de andere richting', aldus Van Overtveldt.

De eurogroepcoördineert vooral het nationale economische beleid binnen de landen die de euro hanteren. De chef van de Eurogroep heeft een belanghebbende stem in Brussel, naast de voorzitters van de drie grote EU-instellingen - Jean-Claude Junckervoor de Europese Commissie, Donald Tusk voor de Raad en Antonio Tajani voor het Parlement - en de topvrouw van het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini.

De ministers van Financiën van de eurolanden zijn maandagmiddag in Brussel samengekomen om een nieuwe voorzitter van de eurogroep te verkiezen. In de eurogroep zetelen de ministers van Financiën van de negentien landen die de euro hebben ingevoerd. Ze vergaderen doorgaans één keer per maand om hun economisch beleid te coördineren. De ministers kiezen hun eigen voorzitter, die een mandaat voor 2,5 jaar krijgt. Vier kandidaten hadden zich gemeld om de Nederlander Jeroen Dijsselbloem op te volgen: de Portugees Mario Centeno, de Slowaak Peter Kazimir, de Luxemburger Pierre Gramegna en de Letse minister Dana Reizniece-Ozola.Centeno lag in pole position om de functie in de wacht te slepen. De ex-medewerker van de Portugese nationale bank heeft geen duidelijke politieke kleur, maar maakt wel deel uit van een links kabinet. De Portugees genoot veel steun in het zuiden van de eurozone, maar hij wou zich maandag bij zijn aankomst in Brussel niet profileren als de kandidaat van het zuiden en beklemtoonde het belang van een brede consensus in de eurogroep. De ministers beslisten met gewone meerderheid van stemmen: de opvolger van Dijsselbloem moest dus minstens tien landen achter zich zien te scharen. Net als de meeste van zijn collega's sprak de Belgische minister Johan Van Overtveldt (N-VA) voor aanvang van de vergadering geen voorkeur uit. 'Er valt voor elk van de kandidaten wel iets te zeggen in de ene of de andere richting', aldus Van Overtveldt.De eurogroepcoördineert vooral het nationale economische beleid binnen de landen die de euro hanteren. De chef van de Eurogroep heeft een belanghebbende stem in Brussel, naast de voorzitters van de drie grote EU-instellingen - Jean-Claude Junckervoor de Europese Commissie, Donald Tusk voor de Raad en Antonio Tajani voor het Parlement - en de topvrouw van het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini.