De ministers van Financiën van de eurozone kozen maandag unaniem voor Peter Praet als nieuwe directeur bij de Europese Centrale Bank (ECB). Praet werd half januari 2011 voorgedragen als kandidaat-directeur. Het directiecomité van de ECB bestaat uit voorzitter Jean-Claude Trichet, een vicevoorzitter en vier directeurs.

De 62-jarige Praet vervangt een van de directeurs, Gertrude Tumpel-Gugerell, van wie het mandaat eind mei ten einde loopt. Tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement maakte Praet een veel betere indruk dan zijn enige tegenkandidate, de Slowaakse Elena Kohutikova. Een ambtstermijn als directeur van de ECB duurt acht jaar.

De benoeming van Praet door de ministers van de eurozone moet wel nog bekrachtigd worden door Ecofin (de ministers van Financiën van de volledige Europese Unie), het Europees parlement en de Europese Centrale Bank zelf. Aangezien Praet internationaal bekendstaat als dé specialist op het gebied van financiële stabiliteit, wordt die bekrachtiging beschouwd als een formaliteit.

Meer informatie over de directieleden vindt u op de website van de ECB

Biografie Peter Praet

geboren op 20 januari in 1949 in Herchen (Duitsland) masters in economics aan de ULB (1972), doctor in de economie aan de ULB in 1980 econoom bij het IMF (1978-1980) professor economie aan de ULB (1980-1987) hoofdeconoom Generale Bank en Fortis Bank (1987-1999) kabinetschef van minister van Financiën Didier Reynders (1999-2000) directeur van de Nationale Bank van België (sinds 2000) lid van het managementcomité van de CBFA (sinds 2002) zit in diverse internationale comités die toezien op de financiële stabiliteit, zoals het Basel Committee on Banking Supervision

De ministers van Financiën van de eurozone kozen maandag unaniem voor Peter Praet als nieuwe directeur bij de Europese Centrale Bank (ECB). Praet werd half januari 2011 voorgedragen als kandidaat-directeur. Het directiecomité van de ECB bestaat uit voorzitter Jean-Claude Trichet, een vicevoorzitter en vier directeurs. De 62-jarige Praet vervangt een van de directeurs, Gertrude Tumpel-Gugerell, van wie het mandaat eind mei ten einde loopt. Tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement maakte Praet een veel betere indruk dan zijn enige tegenkandidate, de Slowaakse Elena Kohutikova. Een ambtstermijn als directeur van de ECB duurt acht jaar.De benoeming van Praet door de ministers van de eurozone moet wel nog bekrachtigd worden door Ecofin (de ministers van Financiën van de volledige Europese Unie), het Europees parlement en de Europese Centrale Bank zelf. Aangezien Praet internationaal bekendstaat als dé specialist op het gebied van financiële stabiliteit, wordt die bekrachtiging beschouwd als een formaliteit.Meer informatie over de directieleden vindt u op de website van de ECB