De reeks van acht munten van één cent tot 2 euro kost 35 euro. Het Vaticaan heeft ook het zilveren 20 euro- en gouden 50 euro stuk opnieuw uitgegeven. Er werd ook een zilveren gedenkpenning op de markt gebracht naar aanleiding van de heiligverklaring van de pausen Johannes Paulus II en paus Johannes XXIII op 27 april.

De munten die vorig jaar door het Vaticaan werden uitgebracht, droegen nog de beeltenis van paus Benedictus XVI. Vaticaanse munten zijn door hun beperkte oplage vrij zeldzaam. Ze dienen daarom voornamelijk als verzamelobject, hoewel er in de hele Europese Unie mee kan betaald worden.

De ministaatjes Vaticaanstad, Monaco en San Marino zijn de enige niet-EU landen die de bevoegdheid hebben om eigen euromunten te slaan. Die bevoegdheid kregen ze omdat ze al voor de invoering van de euro een monetaire overeenkomst hadden met respectievelijk Italië en Frankrijk.

Bij de invoering van de euro werden de monetaire overeenkomsten die de staatjes hadden omgezet in vergelijkbare overeenkomsten met de Europese Centrale Bank. (Belga/BO)

De reeks van acht munten van één cent tot 2 euro kost 35 euro. Het Vaticaan heeft ook het zilveren 20 euro- en gouden 50 euro stuk opnieuw uitgegeven. Er werd ook een zilveren gedenkpenning op de markt gebracht naar aanleiding van de heiligverklaring van de pausen Johannes Paulus II en paus Johannes XXIII op 27 april. De munten die vorig jaar door het Vaticaan werden uitgebracht, droegen nog de beeltenis van paus Benedictus XVI. Vaticaanse munten zijn door hun beperkte oplage vrij zeldzaam. Ze dienen daarom voornamelijk als verzamelobject, hoewel er in de hele Europese Unie mee kan betaald worden. De ministaatjes Vaticaanstad, Monaco en San Marino zijn de enige niet-EU landen die de bevoegdheid hebben om eigen euromunten te slaan. Die bevoegdheid kregen ze omdat ze al voor de invoering van de euro een monetaire overeenkomst hadden met respectievelijk Italië en Frankrijk. Bij de invoering van de euro werden de monetaire overeenkomsten die de staatjes hadden omgezet in vergelijkbare overeenkomsten met de Europese Centrale Bank. (Belga/BO)