Paul Lootens treedt af als voorzitter Algemene Centrale ABVV

15/09/15 om 12:00 - Bijgewerkt op 17/09/15 om 08:55

Bron: Trends

Paul Lootens, voorzitter van de Algemene Centrale binnen de socialistische vakbond ABVV, treedt terug. Hij doet dat "op uitdrukkelijk doktersadvies", zo staat in een persbericht van de arbeiderscentrale met 430.000 leden.

Paul Lootens treedt af als voorzitter Algemene Centrale ABVV

© BELGA

De leiding van de grootste centrale binnen het ABVV wordt voortaan verzekerd door een nieuw duo. Algemeen secretaris Werner Van Heetvelde wordt voorzitter. Robert Vertenueil, die een functie als federaal secretaris bekleedde, wordt de nieuwe algemeen secretaris. Het federaal bestuur dat statutair bevoegd is voor die aanstellingen, heeft dat vandaag beslist.

Dezelfde koers

De wissel verandert niets aan de koers van de Algemene Centrale-ABVV. Die koers werd uitgetekend door het statutair congres in december 2014. "Het neoliberale kapitalisme dat louter uit is op financiële winst wordt verworpen, een solidair maatschappelijk bestel moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de rijkdom, voor goede jobs, voor gezonde arbeidsomstandigheden en voor optimale sociale bescherming", luidt het. "Daarvoor is een strijdvaardige vakbond nodig."

Paul Lootens militeert al sinds zijn jeugd in de vakbondsbeweging. De Oostendenaar vestigde zich heel vroeg in de regio Charleroi. Als arbeider werd hij vakbondsafgevaardigde en vervolgens vakbondssecretaris. Hij speelde een rol in belangrijke sociale conflicten zoals bij Verlipack, Solvay, Glaverbel en Splintex. In 1992 werd hij federaal secretaris en in 2010 algemeen secretaris. Op het congres van december 2014 werd hij verkozen tot voorzitter. (Belga/NS)

Onze partners