Patrick De Koster: ‘Zolang tv-stations en rijke Arabieren geld op tafel leggen, zullen de prijzen nog stijgen’

Kevin De Bruyne met zijn zaakwaarnemer Patrick De Koster. © BELGAIMAGE
Luc Huysmans senior writer bij Trends

Met een transferbedrag van 75,6 miljoen euro werd Kevin De Bruyne de duurste Belgische voetballer. Patrick De Koster is sinds 2007 zijn manager.

Als ze in de voetbalwereld één iemand dankbaar mogen zijn, dan is het wel de Britse tv-kijker. Het nieuwe tv-contract dat volgend jaar ingaat, zal de Engelse eersteklassers 5,1 miljard pond, of zowat 7 miljard euro, opleveren. Twintig van de dertig rijkste clubs in Europa zullen daardoor in de Premier League uitkomen, en voor elk van die ploegen is het levensbelangrijk niet te degraderen.

Zolang tv-stations en rijke Arabieren het geld op tafel leggen, zullen de prijzen nog stijgen.

Het gevolg: een wild draaiende transfermolen. Vorig jaar werd op 31 augustus alleen al, de laatste dag van de zomermercato, voor 320 miljoen euro aan spelers verhandeld. Aan die hausse komt voorlopig geen einde, voorspelde Patrick De Koster onlangs in De Standaard. “Zolang tv-stations en rijke Arabieren het geld op tafel leggen, zullen de prijzen nog stijgen.” Daar varen ook de makelaars wel bij. Zo verdiende topmakelaar Jorge Mendes vorig seizoen naar schatting 41,2 miljoen euro, alleen al als betrokkene bij vier van de zeven grootste transfers.

Grijze zone

Zulke sommen dragen uiteraard bij tot het negatieve imago dat makelaars dikwijls krijgen opgekleefd: geldwolven die in een grijze zone opereren. Maar ze fungeren ook als dealmakers: ze zorgen ervoor dat clubs afraken van spelers die ze kwijt willen en ze leggen soms delicate contacten. Ook behartigen ze de belangen van de speler zelf: contracten en afspraken met clubs, sponsors, medische begeleiding, verzekeringen en soms ook beleggingsadvies. Doorgaans krijgen ze een commissie op een transfer, maar sommigen werken met forfaits voor de begeleiding.

Met zijn bedrijfje J&S International Football Management begeleidt Patrick De Koster een vijftigtal voetballers. In zijn portefeuille zitten spelers als Idrissa Sylla en Ibrahima Conté (Anderlecht), Stef Wils (Zulte-Waregem), Ibou Sawaneh (Waasland-Beveren), Faris Haroun (Cercle Brugge), Koen Persoons (Lokeren) en Niels De Schutter (KV Oostende).

De overgang van Rode Duivel Kevin De Bruyne van Wolfsburg naar Manchester City is een nieuwe stap vooruit voor de selfmade man die in 2004 begon met zijn makelaarskantoor, dat hij vernoemde naar zijn kinderen Joyce en Sean. Eerst werkte hij met spelers uit de derde en de vierde klasse. Later had hij het geluk dat hij flink wat spelers had bij KV Mechelen, Roeselare en Dender, telkens op het moment dat die ploegen naar de eerste klasse stegen.

Op reis

De Koster trok op zijn achttiende de schooldeuren achter zich dicht, met een secundair diploma boekhouden op zak. Zijn eerste baan deed hij bij Miele, de fabrikant van huishoudapparaten, maar hij bleef er amper drie dagen. Omdat een collega van zijn vader die bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) werkte, langdurig buiten strijd was, kon de Molenbekenaar er stage lopen. Net voor zijn legerdienst begon, tekende hij er een vast contract.

Anderen namen een boek mee op reis, ik het voetbalreglement en een markeerstift”

Hij zou er twintig jaar blijven en leerde er de kneepjes van het vak: spelersfiches maken, transfers inschrijven en alle administratieve en juridische aspecten van een voetballerscontract. “Anderen namen een boek mee op reis, ik het voetbalreglement en een markeerstift. Altijd bijleren: dat was én is nog steeds de rode draad door mijn carrière”, vertelde hij daarover in Het Laatste Nieuws.

Zijn eerste stapjes buiten de bond zette hij als sportief manager van Lombeek en Strombeek. Bij die laatste ploeg kwam hij in botsing met sterke man Johan Vermeersch (ex-FC Brussels). Uit die periode stammen zijn goede relaties met onder anderen Herman Van Holsbeek (toen RWDM, nu Anderlecht).

De Koster zei de KBVB in 2004 vaarwel en werd zelfstandige. Aanvankelijk sloot hij zich aan bij Star Factory, het bedrijf van Didier Frenay. In die periode leerde hij Kevin De Bruyne kennen, via de familie van zijn schoonzoon Dimitri Daeseleire (Antwerp), waardoor Frenay nu ook recht heeft op een deel van de commissie van diens toptransfer. Bij J&S werken onder anderen Younous Oumouri (ex-Brussels en ex-Dender) en voormalig journalist Pascal Guerman. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een bedrijfsresultaat van 405.000 euro op een omzet van 1,13 miljoen euro.

Patrick De Koster (50)

Is: zaakvoerder J&S International Football Management

Vrije tijd: familie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content