Sinds de verkiezing van Donald Trump is het aantal zoekopdrachten voor woorden als 'fascisme' (fascism), 'xenofoob' (xenophobe), 'onverdraagzame' (bigot) en 'vrouwenhaat' (misogyny ) spectaculair gestegen.

Vier maal zoveel Amerikanen als vorig jaar willen nu bijvoorbeeld weten wat het woord 'fascisme' precies betekent. De media gebruiken dat soort termen veelvuldig in artikels over de verkiezing van Trump.

Merriam-Webster geeft geen globale cijfers over het aantal zoekopdrachten, maar deelt wel de toename van het aantal 'query's' mee in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

zoekopdrachtenin de online-encyclopedie Merriam-Webster na de verkiezingen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, Merriam-Webster
zoekopdrachtenin de online-encyclopedie Merriam-Webster na de verkiezingen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar © Merriam-Webster

In juli zei Peter Sokolowski, lexicograaf bij Merriam-Webster, nog dat woorden als 'socialisme' en 'kapitalisme' sinds 2012 populaire zoekopdrachten zijn, maar dat sinds de verkiezingsrace begon het woord 'fascisme' opmerkelijk veel geraadpleegd werd. Volgens de lexicograaf kun je daar evenwel beter niet te veel uit afleiden. Ook het woord 'democratie' wordt namelijk nog geregeld geraadpleegd, merkt hij op.

(Quartz/BO)

Sinds de verkiezing van Donald Trump is het aantal zoekopdrachten voor woorden als 'fascisme' (fascism), 'xenofoob' (xenophobe), 'onverdraagzame' (bigot) en 'vrouwenhaat' (misogyny ) spectaculair gestegen. Vier maal zoveel Amerikanen als vorig jaar willen nu bijvoorbeeld weten wat het woord 'fascisme' precies betekent. De media gebruiken dat soort termen veelvuldig in artikels over de verkiezing van Trump.Merriam-Webster geeft geen globale cijfers over het aantal zoekopdrachten, maar deelt wel de toename van het aantal 'query's' mee in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.In juli zei Peter Sokolowski, lexicograaf bij Merriam-Webster, nog dat woorden als 'socialisme' en 'kapitalisme' sinds 2012 populaire zoekopdrachten zijn, maar dat sinds de verkiezingsrace begon het woord 'fascisme' opmerkelijk veel geraadpleegd werd. Volgens de lexicograaf kun je daar evenwel beter niet te veel uit afleiden. Ook het woord 'democratie' wordt namelijk nog geregeld geraadpleegd, merkt hij op.(Quartz/BO)