De voorbije anderhalf jaar was Moons algemeen directeur bij de producent van kurkvloeren en -wanden Santana.

De huidige CEO van Eddy Merckx Cycles, Pieter Vansynghel, was nochtans pas sinds begin 2009 in functie. De internationalisatie en groei van Eddy Merckx Cycles zou echter niet lopen zoals zou moeten. Vansynghel verlaat de fietsenfabriek. Kurt Moons geeft liever een positieve wending aan de gebeurtenissen: "Eddy Merckx Cycles groeit net heel snel. Momenteel wordt de kaap van de zes miljoen euro omzet gerond. Dit jaar komen er bovendien nieuwe fietsmodellen op de markt. Dat alles vergt een reorganisatie, waarin ook mijn benoeming als CEO past."

Eddy Merckx verkocht eind oktober 2008 de meerderheid in zijn fietsenfabriek aan Sobradis, het investeringsfonds van Joris Van Brantegem, de man die Brantano groot maakte. Ook Pieter Vansynghel is aandeelhouder. De nieuwe eigenaars ontwikkelden een nieuwe strategie voor het bedrijf. Eddy Merckx-fietsen moesten over vijf tot zeven jaar de wereldleider zijn in de markt van het duurdere segment van raceframes. Het belang van de Belgische thuismarkt moest bovendien gevoelig krimpen, naar 30 procent van de totale verkoop. De exportmarkten in de VS, Groot-Brittannië en Japan, moesten "heel belangrijk" worden.

Volgens de jongst beschikbare cijfers heeft Eddy Merckx Cycles over 2008 een verlies geleden van 538.000 euro, komend van een miniwinst van 34.000 euro in 2009. In 2008 moest de fietsenfabriek bovendien een omzetdaling slikken van 5,6 miljoen euro naar 4,6 miljoen euro.

Kurt Moons laat zich voorlopig niet vastpinnen op concrete doelstellingen. Wel wil hij kwijt dat hij een "substantiële" participatie zal nemen in het kapitaal van Eddy Merckx Cycles. De details over het hoe en wat van die operatie worden momenteel uitgewerkt, aldus de kersverse CEO. "Kurt is een ervaren CEO en wij zijn ervan overtuigd dat we met hem het bedrijf verder kunnen structureren om onze ambities waar te maken", aldus Joris Brantegem, voorzitter van Eddy Merckx Cycles. Brantegem is overigens de man die Kurt Moons aan boord haalde als CEO. "We kennen elkaar al 20 jaar, dus er is voor honderd procent vertrouwen", besluit Moons.

C.D.C.

De voorbije anderhalf jaar was Moons algemeen directeur bij de producent van kurkvloeren en -wanden Santana. De huidige CEO van Eddy Merckx Cycles, Pieter Vansynghel, was nochtans pas sinds begin 2009 in functie. De internationalisatie en groei van Eddy Merckx Cycles zou echter niet lopen zoals zou moeten. Vansynghel verlaat de fietsenfabriek. Kurt Moons geeft liever een positieve wending aan de gebeurtenissen: "Eddy Merckx Cycles groeit net heel snel. Momenteel wordt de kaap van de zes miljoen euro omzet gerond. Dit jaar komen er bovendien nieuwe fietsmodellen op de markt. Dat alles vergt een reorganisatie, waarin ook mijn benoeming als CEO past." Eddy Merckx verkocht eind oktober 2008 de meerderheid in zijn fietsenfabriek aan Sobradis, het investeringsfonds van Joris Van Brantegem, de man die Brantano groot maakte. Ook Pieter Vansynghel is aandeelhouder. De nieuwe eigenaars ontwikkelden een nieuwe strategie voor het bedrijf. Eddy Merckx-fietsen moesten over vijf tot zeven jaar de wereldleider zijn in de markt van het duurdere segment van raceframes. Het belang van de Belgische thuismarkt moest bovendien gevoelig krimpen, naar 30 procent van de totale verkoop. De exportmarkten in de VS, Groot-Brittannië en Japan, moesten "heel belangrijk" worden. Volgens de jongst beschikbare cijfers heeft Eddy Merckx Cycles over 2008 een verlies geleden van 538.000 euro, komend van een miniwinst van 34.000 euro in 2009. In 2008 moest de fietsenfabriek bovendien een omzetdaling slikken van 5,6 miljoen euro naar 4,6 miljoen euro. Kurt Moons laat zich voorlopig niet vastpinnen op concrete doelstellingen. Wel wil hij kwijt dat hij een "substantiële" participatie zal nemen in het kapitaal van Eddy Merckx Cycles. De details over het hoe en wat van die operatie worden momenteel uitgewerkt, aldus de kersverse CEO. "Kurt is een ervaren CEO en wij zijn ervan overtuigd dat we met hem het bedrijf verder kunnen structureren om onze ambities waar te maken", aldus Joris Brantegem, voorzitter van Eddy Merckx Cycles. Brantegem is overigens de man die Kurt Moons aan boord haalde als CEO. "We kennen elkaar al 20 jaar, dus er is voor honderd procent vertrouwen", besluit Moons. C.D.C.