Maurice Engelen verlaat SonicAngel

© reuters

De wegen van de stichters Bart Becks en Maurice Engelen lopen uit elkaar bij SonicAngel. Maurice Engelen heeft ontslag genomen als gedelegeerd bestuurder en als bestuurder.

De wegen van de stichters Bart Becks en Maurice Engelen lopen uit elkaar bij SonicAngel. Maurice Engelen heeft ontslag genomen als gedelegeerd bestuurder en als bestuurder.

Maurice Engelen bevestigt het bericht dat hij opstapt bij SonicAngel, maar hij wil geen commentaar kwijt. Bronnen binnen SonicAngel bevestigen dat hij het niet langer pikt dat zijn vennoot van het eerste uur alle verantwoordelijkheden naar hem doorschuift, terwijl Becks zo goed als onzichtbaar is en het bedrijf niet aanstuurt zoals afgesproken.

SonicAngel zag het licht in 2009. Bart Becks zou volgens afspraak het bedrijf leiden en Engelen zou het creatieve aspect voor zijn rekening nemen. SonicAngel wilde als promotor en begeleider van beloftevolle muziekartiesten een alternatief bieden voor de traditionele platenmaatschappijen. Ook fans werden bij de start-up betrokken via crowdfunding.

Vier privé-investeerders – Vic Keersmaekers, Dirk Ghekiere, Alain De Taeye en Wim Dewaele – brachten samen 1 miljoen euro kapitaal in op basis van het toen bijzonder ambitieuze businessplan van Bart Becks. Daarin werden spectaculaire omzetcijfers en de oprichting van een hele reeks buitenlandse filialen in het vooruitzicht gesteld.

Fictieve kantoren

Becks heeft in de media al meermaals verklaard dat SonicAngel onder meer in Singapore en Los Angeles, maar ook in Europa, kantoren heeft geopend. Maar die kantoren blijken niet te bestaan. Becks geeft dat nu voor het eerst toe. De beoogde omzet blijft uit. Ook is er geen sprake van de tientallen artiesten die men wilde bereiken in diverse landen.

Bij SonicAngel is de laatste maanden de ene na de andere medewerker al dan niet vrijwillig opgestapt. Op de payroll staan nog drie medewerkers; ooit waren dat er vijftien. Bart Becks zelf wilde naar eigen zeggen tegen eind 2011 wereldwijd vijftig vaste medewerkers en honderd freelancers in dienst hebben. Een ex-medewerker heeft het over een stuurloos en zinkend schip, want Bart Becks is zelden of nooit te zien, aldus de bron. Volgens de neergelegde balansen was er in 2010 een verlies van 386.000 euro en in 2011 een winst van 258.000 euro. Bart Becks ontkent de problemen bij SonicAngel niet – hij wijst op de moeilijke markt – maar hij hoopt naar eigen zeggen een herstructurering te kunnen doorvoeren.

Uit betrouwbare bronnen blijkt inmiddels dat het ook tussen Becks en de kapitaalverschaffers al een hele tijd rommelt. Ondernemer Vic Keersmaekers van het Geelse bedrijf Roland heeft “wonderboy” Bart Becks al meermaals om transparantie en een geloofwaardig beleid gevraagd. Keersmaekers staat met zijn klacht niet alleen. Meer dan één kapitaalverschaffer voelt zich bekocht en bedrogen, en wil zich zo snel mogelijk terugtrekken uit SonicAngel. Ook artiesten – de klanten zeg maar – hebben Becks al de rug toegekeerd. Vandaag zouden nog hooguit tien artiesten hun lot verbinden aan SonicAngel.

Lege platformen

Becks had, buiten SonicAngel, nog meer ronkende ambities. Zo startte hij onder meer ook FilmAngel en FashionAngel op, maar vandaag blijken het hoofdzakelijk lokale platformen zonder veel reële business. Van de aangekondigde internationalisatie is ook hier geen sprake. Zijn project AngelMe – dat creatieve jonge bedrijven financieel wil begeleiden – heeft een onderkomen gevonden in Hasselt (Kaai 16) door het inzamelen van sponsorgelden (van onder meer Electrabel en Belfius).

Insiders hebben echter de grootste vragen bij de dagelijkse werking van AngelMe, waarvan de inkomsten op een laag pitje staan. De vzw Angel Center, opgericht op 1 juli 2012, werd op 5 maart 2013 vreemd genoeg unilateraal opnieuw ontbonden. De – ook door de Hasseltse burgemeester Hilde Claes mee aangekondigde – buitenlandse ‘Angel Centers’ blijken ook niet te bestaan. Bart Becks ziet dat anders: “SonicAngel gaat moeilijk,” zegt hij, “maar de drie andere crowdfundingconcepten – Film, Fashion en AngelMe – draaien goed en zorgen voor een tegenwicht.” (KC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content