Martin Winterkorn heeft de toezichtsraad van het autoconcern woensdagnamiddag zijn ontslag aangeboden na tumult rond het milieuschandaal.

Verantwoordelijkheid

"Ik ben geschokt door de gebeurtenissen van de voorbije dagen. Bovenal ben ik verbaasd dat wangedrag op dergelijke schaal mogelijk was binnen de Volkswagen Groep", luidt het. "Als CEO neem ik de verantwoordelijkheid op voor de onregelmatigheden die ontdekt zijn bij dieselmotoren en heb daarom de toezichtsraad mijn ontslag aangeboden als CEO van de Volkswagen Groep. Ik doe dit in het belang van het bedrijf, ook al ben ik me niet bewust van fouten door mijn toedoen."

Nieuwe start

Volkswagen heeft volgens Winterkorn 'een nieuwe start' nodig, ook in termen van personeel. "Ik maak de weg voor deze verse start vrij met mijn ontslag."

Winterkorn benadrukt dat het 'proces van opheldering en transparantie' moet verdergaan. "Dit is de enige manier om het vertrouwen terug te winnen. Ik ben ervan overtuigd dat de Volkswagen Groep en zijn team deze zware crisis te boven zullen komen."

De top van Volkswagen had eerder al erkend dat circa 11 miljoen dieselauto's wereldwijd zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik.

De toezichtsraad van Volkswagen zal alvast niet voor vrijdag over de opvolging voor Winterkorn beslissen, liet toezichtsraadvoorzitter Berthold Huber woensdag optekenen in Wolfsburg.

Winterkorn werd begin 2007 CEO van de Europese autoreus Volkswagen AG. In principe liep zijn termijn eind 2016 af, maar voor het milieuschandaal aan het licht kwam, kreeg Winterkorn het voorstel om zijn termijn te verlengen tot eind 2018. Uiteindelijk werd de druk om aan het hoofd te blijven van het geplaagde Volkswagen te groot, en houdt Winterkorn de eer aan zichzelf.

Eerder deze week trok het hoofd van de Amerikaanse divisie, Michael Horn, al het boetekleed aan, nadat Amerikaanse toezichthouders hadden gelekt dat Volkswagen geknoeid had bij milieutesten. "We hebben het helemaal verknoeid," luidde het dinsdag.

Helse klus voor opvolger Winterkorn

Wie de taak van Winterkorn aan het hoofd van Volkwagen overneemt, wacht in ieder geval een helse klus. Om te beginnen heeft VW 6,5 miljard euro opzijgezet om de kosten van het dieselschandaal te dekken. Kosten die nog kunnen oplopen door boetes en mogelijke rechtszaken.

statement Winterkorn, bloomberg
statement Winterkorn © bloomberg

(Belga/BO)

Martin Winterkorn heeft de toezichtsraad van het autoconcern woensdagnamiddag zijn ontslag aangeboden na tumult rond het milieuschandaal. "Ik ben geschokt door de gebeurtenissen van de voorbije dagen. Bovenal ben ik verbaasd dat wangedrag op dergelijke schaal mogelijk was binnen de Volkswagen Groep", luidt het. "Als CEO neem ik de verantwoordelijkheid op voor de onregelmatigheden die ontdekt zijn bij dieselmotoren en heb daarom de toezichtsraad mijn ontslag aangeboden als CEO van de Volkswagen Groep. Ik doe dit in het belang van het bedrijf, ook al ben ik me niet bewust van fouten door mijn toedoen." Volkswagen heeft volgens Winterkorn 'een nieuwe start' nodig, ook in termen van personeel. "Ik maak de weg voor deze verse start vrij met mijn ontslag." Winterkorn benadrukt dat het 'proces van opheldering en transparantie' moet verdergaan. "Dit is de enige manier om het vertrouwen terug te winnen. Ik ben ervan overtuigd dat de Volkswagen Groep en zijn team deze zware crisis te boven zullen komen." De top van Volkswagen had eerder al erkend dat circa 11 miljoen dieselauto's wereldwijd zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik.De toezichtsraad van Volkswagen zal alvast niet voor vrijdag over de opvolging voor Winterkorn beslissen, liet toezichtsraadvoorzitter Berthold Huber woensdag optekenen in Wolfsburg. Winterkorn werd begin 2007 CEO van de Europese autoreus Volkswagen AG. In principe liep zijn termijn eind 2016 af, maar voor het milieuschandaal aan het licht kwam, kreeg Winterkorn het voorstel om zijn termijn te verlengen tot eind 2018. Uiteindelijk werd de druk om aan het hoofd te blijven van het geplaagde Volkswagen te groot, en houdt Winterkorn de eer aan zichzelf.Eerder deze week trok het hoofd van de Amerikaanse divisie, Michael Horn, al het boetekleed aan, nadat Amerikaanse toezichthouders hadden gelekt dat Volkswagen geknoeid had bij milieutesten. "We hebben het helemaal verknoeid," luidde het dinsdag.Wie de taak van Winterkorn aan het hoofd van Volkwagen overneemt, wacht in ieder geval een helse klus. Om te beginnen heeft VW 6,5 miljard euro opzijgezet om de kosten van het dieselschandaal te dekken. Kosten die nog kunnen oplopen door boetes en mogelijke rechtszaken. (Belga/BO)