Schulz dankt zijn benoeming aan de alliantie die zijn S&D-fractie is aangegaan met de Europese Volkspartij (EVP) en de liberale ALDE. Schulz was de voorbije 2,5 jaar al Parlementsvoorzitter.

Dat Schulz opnieuw die topfunctie in de wacht sleept, is omdat Jean-Claude Juncker (EVP) de nieuwe Commissievoorzitter wordt. De EVP, S&D en de ALDE onderhandelen over een politieke deal om de kandidaturen van beide heren te steunen. Op 16 juli stemt het Parlement over de nominatie van Juncker.

De drie fracties hebben samen een ruime meerderheid van 479 zetels op 751, maar toch haalde Schulz het in de geheime stemming 'slechts' met 409 voorkeursstemmen. Zijn tegenkandidaten Sajjad Karim van de ECR-fractie haalde 101 stemmen, de groene Ulrike Lunacek én de extreemlinkse Pablo Iglesias elk 51 stemmen. (Belga/BO)

Schulz dankt zijn benoeming aan de alliantie die zijn S&D-fractie is aangegaan met de Europese Volkspartij (EVP) en de liberale ALDE. Schulz was de voorbije 2,5 jaar al Parlementsvoorzitter. Dat Schulz opnieuw die topfunctie in de wacht sleept, is omdat Jean-Claude Juncker (EVP) de nieuwe Commissievoorzitter wordt. De EVP, S&D en de ALDE onderhandelen over een politieke deal om de kandidaturen van beide heren te steunen. Op 16 juli stemt het Parlement over de nominatie van Juncker. De drie fracties hebben samen een ruime meerderheid van 479 zetels op 751, maar toch haalde Schulz het in de geheime stemming 'slechts' met 409 voorkeursstemmen. Zijn tegenkandidaten Sajjad Karim van de ECR-fractie haalde 101 stemmen, de groene Ulrike Lunacek én de extreemlinkse Pablo Iglesias elk 51 stemmen. (Belga/BO)