Marc Pirenne is eind januari opgestapt bij Euroports Belgium, waar hij drie jaar CEO was. Hij wordt voorzitter van CEPA, de werkgeversorganisatie van de goederenbehandelaars van de haven van Antwerpen. CEAP is een hoofdrolspeler in het debat over de flexibiliteit van de dokwerkers. Dat is een heikel punt, omdat de werkorganisatie in andere Vlaamse steden en zeker in het buitenland minder rigide en dus goedkoper is dan Antwerpen. Bovendien lopen de standpunten van de havenpatroons over de aanpak uiteen naargelang ze vooral logistieke diensten verlenen, containers of andere goederen behandelen.

Twee jaar geleden liet Pirenne optekenen in Trends: "Het gebrek aan arbeidsflexibiliteit is een belangrijk element in de concurrentiepositie van de Antwerpse stukgoedbedrijven. Laat dat de niche zijn met het meeste toegevoegde waarde, lees: jobs. Antwerpen is in vergelijking met andere havens een eiland in het maritieme gebeuren."

In de drie jaar dat Pirenne aan het hoofd van Euroports stond, evolueerde het van een conglomeraat van logistieke bedrijven naar een centrale organisatie, die als een commercieel geheel naar buiten treedt.

Momenteel zijn de investeringsfondsen Brookfields, Antin Infrastructure en Arcus er aandeelhouder. Volgens een gewezen aandeelhouder zijn de investeringsbeslissingen daarom eerder financieel dan commercieel of operationeel gemotiveerd. Pirenne, een ex-manager bij DHL en CMB, is zelf ook een logistieker in hart en nieren.

Marc Pirenne is eind januari opgestapt bij Euroports Belgium, waar hij drie jaar CEO was. Hij wordt voorzitter van CEPA, de werkgeversorganisatie van de goederenbehandelaars van de haven van Antwerpen. CEAP is een hoofdrolspeler in het debat over de flexibiliteit van de dokwerkers. Dat is een heikel punt, omdat de werkorganisatie in andere Vlaamse steden en zeker in het buitenland minder rigide en dus goedkoper is dan Antwerpen. Bovendien lopen de standpunten van de havenpatroons over de aanpak uiteen naargelang ze vooral logistieke diensten verlenen, containers of andere goederen behandelen. Twee jaar geleden liet Pirenne optekenen in Trends: "Het gebrek aan arbeidsflexibiliteit is een belangrijk element in de concurrentiepositie van de Antwerpse stukgoedbedrijven. Laat dat de niche zijn met het meeste toegevoegde waarde, lees: jobs. Antwerpen is in vergelijking met andere havens een eiland in het maritieme gebeuren." In de drie jaar dat Pirenne aan het hoofd van Euroports stond, evolueerde het van een conglomeraat van logistieke bedrijven naar een centrale organisatie, die als een commercieel geheel naar buiten treedt. Momenteel zijn de investeringsfondsen Brookfields, Antin Infrastructure en Arcus er aandeelhouder. Volgens een gewezen aandeelhouder zijn de investeringsbeslissingen daarom eerder financieel dan commercieel of operationeel gemotiveerd. Pirenne, een ex-manager bij DHL en CMB, is zelf ook een logistieker in hart en nieren.