Toplui van de holding Bois Sauvage zouden voor de ontmanteling van Fortis aandelen hebben verkocht met voorkennis. Dat gebeurde op 3 oktober 2008, net voor de ontmanteling van Fortis, toen 2,6 miljoen Fortis-aandelen werden gedumpt.

Volgens het Brusselse gerecht blijkt uit telefoonanalyse dat Vansteenkiste meteen na afloop van de raad van bestuur belde met Vincent Doumier, de CEO van Bois Sauvage, dat een groot pakket Fortis-aandelen bezat. Doumier zou vervolgens de andere toplui van Bois Sauvage verwittigd hebben en in de uren daarop verkochten zowel Bois Sauvage als haar toplui grote pakketten Fortis-aandelen. Daardoor kon een aanzienlijk waardeverlies op de aandelen worden vermeden.

Het Brusselse parket is bovendien van oordeel dat een document van 2 oktober 2008, waarin het beleggingscomité van Bois Sauvage beslist massaal Fortis-aandelen te verkopen, vervalst is.

Voormalig VBO-topman Luc Vansteenkiste zal zich dus voor de strafrechter moeten verantwoorden voor handel met misbruik van voorkennis in Fortisaandelen en valsheid in geschrifte.

Ook vier andere (ex-)toplui van de holding Bois Sauva, onder wie gegedelegeerd bestuurder Vincent Doumier, directielid Yves Liénart en onafhankelijk bestuurder Luc Willame, worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Dat geldt ook voor drie bedrijven, waaronder de holding zelf. (Belga/BO)

Toplui van de holding Bois Sauvage zouden voor de ontmanteling van Fortis aandelen hebben verkocht met voorkennis. Dat gebeurde op 3 oktober 2008, net voor de ontmanteling van Fortis, toen 2,6 miljoen Fortis-aandelen werden gedumpt. Volgens het Brusselse gerecht blijkt uit telefoonanalyse dat Vansteenkiste meteen na afloop van de raad van bestuur belde met Vincent Doumier, de CEO van Bois Sauvage, dat een groot pakket Fortis-aandelen bezat. Doumier zou vervolgens de andere toplui van Bois Sauvage verwittigd hebben en in de uren daarop verkochten zowel Bois Sauvage als haar toplui grote pakketten Fortis-aandelen. Daardoor kon een aanzienlijk waardeverlies op de aandelen worden vermeden.Het Brusselse parket is bovendien van oordeel dat een document van 2 oktober 2008, waarin het beleggingscomité van Bois Sauvage beslist massaal Fortis-aandelen te verkopen, vervalst is.Voormalig VBO-topman Luc Vansteenkiste zal zich dus voor de strafrechter moeten verantwoorden voor handel met misbruik van voorkennis in Fortisaandelen en valsheid in geschrifte.Ook vier andere (ex-)toplui van de holding Bois Sauva, onder wie gegedelegeerd bestuurder Vincent Doumier, directielid Yves Liénart en onafhankelijk bestuurder Luc Willame, worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Dat geldt ook voor drie bedrijven, waaronder de holding zelf. (Belga/BO)