Lieve Mostrey stapt van Fortis over naar Euroclear

Op 1 oktober werkt Lieve Mostrey voor het eerst in 27 jaar niet meer bij Fortis. Dan wordt ze lid van het management committee van Euroclear. De topvrouw blikt vooruit in een exclusief interview. ‘De opportuniteit heeft mij gevonden’

Terugblikken op de crisis wil Lieve Mostrey liever niet. En ze durft geen uitspraken te doen over ‘De kloof’, het nieuwe boek van voormalig Trends-hoofdredacteur Piet Depuydt dat de op- en neergang van Fortis beschrijft. Na liefst 27 jaar dienst in het Fortis-huis neemt Lieve Mostrey afscheid van de bankgroep. Bij Euroclear wordt ze verantwoordelijk voor alle technologische en operationele aspecten van de groep, die 60 procent van de beurstransacties in Europa afhandelt en klanten heeft in 90 landen.

Wat waren de interne reacties bij BNP Paribas Fortis toen u uw vertrek aankondigde?
Lieve Mostrey: “Na 27 jaar dienst wordt niet echt verwacht dat je weggaat. Van een vrouw zelfs nog minder dan van een man, denk ik soms. De loyauteit van vrouwen beschouwen bedrijven als een zekerheid. Ook bij BNP Paribas Fortis had niemand mijn vertrek zien aankomen, maar er is begrip voor mijn keuze. En uiteraard zal ik mijn vroegere collega’s hard missen. Na 27 jaar zijn sommigen bijna familie geworden. Maar ik ben er zeker van dat ik bij mijn nieuwe werkgever nieuwe mensen ga leren kennen, en dat ik die zeker ga appreciëren.”

In eerdere artikels over uw overstap wordt de link gelegd met uw vermeende ambities om de Fransman Jean-Laurent Bonnafé op te volgen als CEO van BNP Paribas Fortis.
Lieve Mostrey: “Ik denk dat dat gewoon een techniek is van bepaalde journalisten. Ze hopen een grote vis te vangen door een klein visje uit te gooien. Dat ik meneer Bonnafé zou opvolgen, is zelfs nooit ter sprake gekomen. Dat journalisten nu plots aan mij denken, is natuurlijk flatterend, maar u moet daar vooral niks achter zoeken.”

De integratie van de vroegere Fortis Bank en BNP Paribas is volop aan de gang. Uitsluitsel over wat er daarna met het Belgische management zal gebeuren, is er nog niet. Speelde die onzekerheid mee om de overstap naar Euroclear te wagen? Lieve Mostrey: “Laat mij heel duidelijk wezen: ik had het volste vertrouwen in mijn toekomst bij BNP Paribas Fortis. De directie, zowel in Brussel als in Parijs, is daar altijd heel duidelijk over geweest. Het klopt wel dat er nog heel veel werk is met de integratie. Maar het is niet zo dat ik daarom dacht: oei oei, wat gaat er nu met mij gebeuren?”

Het is nu ongeveer twee jaar geleden dat Fortis ei zo na de afgrond in tuimelde. Hoe blikt u terug?
Lieve Mostrey: (zucht) “U hoort mij zeker niet zeggen dat de financiële sector geen fouten gemaakt heeft. Maar voor een wijze en genuanceerde terugblik is de tijd nog niet rijp. Zolang de emoties de bovenhand nemen, is dat zelfs onmogelijk.”

Heeft u – als lid van het management committee van Fortis – soms een probleem gehad met de risicocultuur van de groep, in de aanloop naar de crisis?
Lieve Mostrey: “Je kunt de situatie bij Fortis totaal niet vergelijken met wat pakweg Fabrice Tourre deed bij Goldman Sachs (Tourre was een van de wonderboys van Goldman Sachs, die zich bezighield met het in elkaar steken en aan de man brengen van synthetische CDO’s, nvdr). Hij was zich bewust van de mogelijke gevolgen van zijn acties. Bij Fortis daarentegen was er geen kwaadwilligheid in het spel. Ik denk dat de crisis bij de Belgische banken op een veel meer indirecte manier heeft toegeslagen. Het sneeuwbaleffect hebben we inderdaad niet zien afkomen. Maar zeggen dat we ons te ver geriskeerd hebben? Nee, dat niet.”

C.D.C.

Het volledige interview leest u deze week in Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content