Talenkennis, huisvesting en de erkenning van een buitenlands diploma vormen de grootste struikelblokken voor vluchtelingen die werk zoeken.

De sectoren waarnaar erkende vluchtelingen doorstromen, zijn bijzonder uiteenlopend, vertelt Patrick Noël Vercruysse, programmamanager vluchtelingen bij de VDAB. "We zien nieuwkomers vaak in knelpuntberoepen. Logisch dat ze in die sectoren kansen krijgen. Toch willen we ook voor hen inzetten op werk op niveau."

Hooggeschoolde vluchtelingen

De VDAB ziet immers meer en meer hooggeschoolde vluchtelingen op zoek naar een job. Hun aantal is met 5 procent gestegen, tot een kwart van de nieuwkomers. Het aantal middengeschoolden blijft constant (32 procent), tegenover het dalend aantal laaggeschoolde vluchtelingen (43 procent). Toch vinden hooggeschoolde nieuwkomers vaak niet meteen werk dat aansluit bij hun diploma.

"De regelgeving rond de erkenning van buitenlandse diploma's is vrij strikt. We moeten daarin als VDAB streven naar een betere samenwerking met de onderwijswereld", aldus Vercruysse. "Verder moeten we ook meer inzetten op bijkomende opleidingen, of integratietrajecten voor nieuwkomers. Vluchtelingen kunnen bijvoorbeeld starten in een job onder hun niveau, om dan te kunnen doorgroeien naar een volwaardige functie. In dat soort stageprojecten liggen mooie kansen, zowel voor werkgevers als voor nieuwkomers." (Belga/NS)

Talenkennis, huisvesting en de erkenning van een buitenlands diploma vormen de grootste struikelblokken voor vluchtelingen die werk zoeken. De sectoren waarnaar erkende vluchtelingen doorstromen, zijn bijzonder uiteenlopend, vertelt Patrick Noël Vercruysse, programmamanager vluchtelingen bij de VDAB. "We zien nieuwkomers vaak in knelpuntberoepen. Logisch dat ze in die sectoren kansen krijgen. Toch willen we ook voor hen inzetten op werk op niveau." De VDAB ziet immers meer en meer hooggeschoolde vluchtelingen op zoek naar een job. Hun aantal is met 5 procent gestegen, tot een kwart van de nieuwkomers. Het aantal middengeschoolden blijft constant (32 procent), tegenover het dalend aantal laaggeschoolde vluchtelingen (43 procent). Toch vinden hooggeschoolde nieuwkomers vaak niet meteen werk dat aansluit bij hun diploma. "De regelgeving rond de erkenning van buitenlandse diploma's is vrij strikt. We moeten daarin als VDAB streven naar een betere samenwerking met de onderwijswereld", aldus Vercruysse. "Verder moeten we ook meer inzetten op bijkomende opleidingen, of integratietrajecten voor nieuwkomers. Vluchtelingen kunnen bijvoorbeeld starten in een job onder hun niveau, om dan te kunnen doorgroeien naar een volwaardige functie. In dat soort stageprojecten liggen mooie kansen, zowel voor werkgevers als voor nieuwkomers." (Belga/NS)