"Het vermogen het vorstenhuis is een mysterie", weet professor Herman Matthijs, hoogleraar openbare financiën aan de VUB en monarchiespecialist. "En dus een voedingsbodem voor wilde speculaties. In Denemarken gebeurt dat niet. Daar publiceert de overheid elk jaar een financieel verslag over het koningshuis."

De journalisten Gui Polspoel en Pol Van den Driessche berekenden in 2001 het koninklijke vermogen op 250 miljoen euro. Het Paleis reageerde toen dat het in werkelijkheid nog geen twintigste was. Als we dat erkende cijfer actualiseren, komen we op een vermogen van 22 miljoen euro (12,5 miljoen, belegd in staatspapier op vijf jaar). Daarnaast bezit het vorstenpaar nog het Yacht Quartour (aangekocht in 2007 voor 1,5 miljoen euro) en het domein Le Romarin in Châteauneuf-de-Grasse. Na consultatie van een lokale makelaar schatten we dat laatste op 2 miljoen euro. In totaal komen we dus op een actueel privévermogen van 25,5 miljoen euro.

Om te weten of dit kan kloppen, gaan we terug in de geschiedenis. Albert II erfde zijn fortuin van Leopold III, die het op zijn beurt verkreeg uit de nalatenschap van Albert I. Tot 1955 zat die erfenis in een trust, maar Leopolds broer prins Karel eiste de verdeling. Dat bracht hem 5,4 miljoen op, leert A Throne in Brussels, een academisch werkstuk van Paul Belien (Imprint Academic, 2006). Dat bedrag strookt met de 6,2 miljoen euro die in 1961 genoemd werd op een proces van prins Karel tegen een oplichter, die zijn fortuin had verbrand.

Als de 5,4 miljoen euro van Leopold III vanaf 1951 conservatief zou zijn belegd, dan was dat bedrag nu aangegroeid tot 152 miljoen euro (berekening door MoneyTalk). Als Leopold III zijn erfenis gelijk verdeelde onder zijn kinderen, dan is Albert II als een van de zes vandaag potentieel iets meer dan 25 miljoen euro waard. Dat is ook het geactualiseerde bedrag dat het Paleis zelf aangeeft.

Wanneer koning Albert heengaat, erven zijn drie kinderen op basis van onze berekeningen elk 8,5 miljoen. Ter vergelijking: de gespecialiseerde website Almanach de Saxe Gotha waardeert het vermogen van de Britse koningin op 90 miljard euro, dat van Willem-Alexander op 15 miljard euro en dat van Prins Adam van Liechtenstein op 6 miljard euro. Groothertog Hendrik van Luxemburg (een kleinkind van Leopold III) haalt meer dan 3 miljard euro. Koning Filip wordt dus met een potentieel vermogen van nog geen 10 miljoen euro een van de armoezaaiers onder de Europese vorsten.

"Het vermogen het vorstenhuis is een mysterie", weet professor Herman Matthijs, hoogleraar openbare financiën aan de VUB en monarchiespecialist. "En dus een voedingsbodem voor wilde speculaties. In Denemarken gebeurt dat niet. Daar publiceert de overheid elk jaar een financieel verslag over het koningshuis."De journalisten Gui Polspoel en Pol Van den Driessche berekenden in 2001 het koninklijke vermogen op 250 miljoen euro. Het Paleis reageerde toen dat het in werkelijkheid nog geen twintigste was. Als we dat erkende cijfer actualiseren, komen we op een vermogen van 22 miljoen euro (12,5 miljoen, belegd in staatspapier op vijf jaar). Daarnaast bezit het vorstenpaar nog het Yacht Quartour (aangekocht in 2007 voor 1,5 miljoen euro) en het domein Le Romarin in Châteauneuf-de-Grasse. Na consultatie van een lokale makelaar schatten we dat laatste op 2 miljoen euro. In totaal komen we dus op een actueel privévermogen van 25,5 miljoen euro.Om te weten of dit kan kloppen, gaan we terug in de geschiedenis. Albert II erfde zijn fortuin van Leopold III, die het op zijn beurt verkreeg uit de nalatenschap van Albert I. Tot 1955 zat die erfenis in een trust, maar Leopolds broer prins Karel eiste de verdeling. Dat bracht hem 5,4 miljoen op, leert A Throne in Brussels, een academisch werkstuk van Paul Belien (Imprint Academic, 2006). Dat bedrag strookt met de 6,2 miljoen euro die in 1961 genoemd werd op een proces van prins Karel tegen een oplichter, die zijn fortuin had verbrand.Als de 5,4 miljoen euro van Leopold III vanaf 1951 conservatief zou zijn belegd, dan was dat bedrag nu aangegroeid tot 152 miljoen euro (berekening door MoneyTalk). Als Leopold III zijn erfenis gelijk verdeelde onder zijn kinderen, dan is Albert II als een van de zes vandaag potentieel iets meer dan 25 miljoen euro waard. Dat is ook het geactualiseerde bedrag dat het Paleis zelf aangeeft.Wanneer koning Albert heengaat, erven zijn drie kinderen op basis van onze berekeningen elk 8,5 miljoen. Ter vergelijking: de gespecialiseerde website Almanach de Saxe Gotha waardeert het vermogen van de Britse koningin op 90 miljard euro, dat van Willem-Alexander op 15 miljard euro en dat van Prins Adam van Liechtenstein op 6 miljard euro. Groothertog Hendrik van Luxemburg (een kleinkind van Leopold III) haalt meer dan 3 miljard euro. Koning Filip wordt dus met een potentieel vermogen van nog geen 10 miljoen euro een van de armoezaaiers onder de Europese vorsten.