Vandaag buigen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, onder leiding van Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandse Beleid van de Europese Unie, zich in Brussel over eventuele tegenmaatregelen of diplomatieke oplossingen.

De zaak bezorgt Belgische zakenlui hoofdbrekens. Op 14 februari raakten drie van hen niet voorbij de douanecontrole in Tripoli; ze moesten terugkeren. Belgische toeristen konden wel mondjesmaat door. Sindsdien heeft de Belgische ambassade in Tripoli het afreizen naar Libië helemaal afgeraden. 'De douanecontroles verlopen à la tête du client', zegt een insider. 'Maar als duidelijk is dat je voor een bedrijf werkt, kun je het voorlopig schudden in Libië.'

De nieuwe visumpolitiek is geen goed nieuws voor onder meer Agoria, dat van 8 tot 11 maart een handelsmissie naar Libië heeft gepland. 'Een bijzonder belangrijke missie dan nog', zegt Peter Demuynck van Agoria. De lijst van ingeschreven bedrijven oogt indrukwekkend, met namen als Dredging International, CFE, Besix, Schreder, Reynaers Aluminium, Automatic Systems en Vergokan - een geslaagde combinatie van grote bedrijven en kmo's. Het mag duidelijk zijn dat de Belgische bedrijven vooral belangstelling tonen voor infrastructuur.

Khaddafi neemt het niet dat de Zwitserse politie in de zomer van 2008 zijn zoon arresteerde en is op revanche uit. Daarbij viseert hij alle Schengenlanden.

Karel Cambien

Vandaag buigen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, onder leiding van Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandse Beleid van de Europese Unie, zich in Brussel over eventuele tegenmaatregelen of diplomatieke oplossingen. De zaak bezorgt Belgische zakenlui hoofdbrekens. Op 14 februari raakten drie van hen niet voorbij de douanecontrole in Tripoli; ze moesten terugkeren. Belgische toeristen konden wel mondjesmaat door. Sindsdien heeft de Belgische ambassade in Tripoli het afreizen naar Libië helemaal afgeraden. 'De douanecontroles verlopen à la tête du client', zegt een insider. 'Maar als duidelijk is dat je voor een bedrijf werkt, kun je het voorlopig schudden in Libië.' De nieuwe visumpolitiek is geen goed nieuws voor onder meer Agoria, dat van 8 tot 11 maart een handelsmissie naar Libië heeft gepland. 'Een bijzonder belangrijke missie dan nog', zegt Peter Demuynck van Agoria. De lijst van ingeschreven bedrijven oogt indrukwekkend, met namen als Dredging International, CFE, Besix, Schreder, Reynaers Aluminium, Automatic Systems en Vergokan - een geslaagde combinatie van grote bedrijven en kmo's. Het mag duidelijk zijn dat de Belgische bedrijven vooral belangstelling tonen voor infrastructuur. Khaddafi neemt het niet dat de Zwitserse politie in de zomer van 2008 zijn zoon arresteerde en is op revanche uit. Daarbij viseert hij alle Schengenlanden. Karel Cambien