"Als je van managers verwacht dat ze vijf jaar vooruit plannen, moet je hen met cijfers ondersteunen. Dat is wat wij doen: data samenbrengen en het beslissingsproces aansturen", zegt Karen Van Griensven, de CFO van Melexis en de nieuwe Trends CFO of the Year. "De waarheid komt van finance."

Voor een financieel directeur volgde Van Griensven een atypische opleiding: landbouwingenieur aan de Universiteit Gent. Daarna haalde ze een MBA-diploma aan de Solvay Business School. Want ambitie had ze wel, vertelt ze deze week in Trends: "Als achttienjarige wist ik nog niet wat ik wilde. Gaandeweg begon het bedrijfsleven me te interesseren. Daar wilde ik het maken."

Roland Duchâtelet haalde Van Griensven in 1994 naar zijn holding Elex. "Roland was mijn leermeester", geeft ze toe. "Hij was verantwoordelijk voor de financiën en had net een bedrijf in Ieper overgenomen (het latere Melexis, nvdr). Ik werd aangetrokken om de grote schoonmaak te doen. Elex had toen nog geen financiële afdeling, zelfs de boekhouding werd extern gedaan. De groep stelde amper vijftig mensen te werk."

In 1997 bracht Duchâtelet Melexis naar de beurs. Een jaar later werd de 28-jarige Karen Van Griensven benoemd tot CFO van de beursgenoteerde onderneming. Tot 2001 bleef ze die functie combineren met de fusie- en overnamedossiers bij de houdstermaatschappij Elex. Maar dat werd onhoudbaar. Melexis groeide snel en had behoefte aan een fulltime CFO. Ook uit overwegingen van corporate governance was de combinatie niet langer te verzoenen.

Van Griensven verkoos de operationele dochter boven de financiële holding. Toen had Melexis alleen een vestiging in Ieper, vandaag zijn er wereldwijd zestien vestigingen. Sinds 2010 speelt het financiële departement bij Melexis een centrale rol om relevante en getoetste businessinformatie aan te brengen en strategische beslissingen voor te bereiden.

Van Griensven: "Melexis moet voortdurend beslissen welk project het doet en welk niet. In elk project moet je al gauw enkele miljoenen investeren. Bovendien weet je op voorhand dat slechts één op de vijf projecten slaagt. De bijdrage van finance in dat selectieproces is cruciaal."

Lees een portret en gesprek met Karen Van Griensven (Melexis) in Trends van deze week.

"Als je van managers verwacht dat ze vijf jaar vooruit plannen, moet je hen met cijfers ondersteunen. Dat is wat wij doen: data samenbrengen en het beslissingsproces aansturen", zegt Karen Van Griensven, de CFO van Melexis en de nieuwe Trends CFO of the Year. "De waarheid komt van finance."Voor een financieel directeur volgde Van Griensven een atypische opleiding: landbouwingenieur aan de Universiteit Gent. Daarna haalde ze een MBA-diploma aan de Solvay Business School. Want ambitie had ze wel, vertelt ze deze week in Trends: "Als achttienjarige wist ik nog niet wat ik wilde. Gaandeweg begon het bedrijfsleven me te interesseren. Daar wilde ik het maken."Roland Duchâtelet haalde Van Griensven in 1994 naar zijn holding Elex. "Roland was mijn leermeester", geeft ze toe. "Hij was verantwoordelijk voor de financiën en had net een bedrijf in Ieper overgenomen (het latere Melexis, nvdr). Ik werd aangetrokken om de grote schoonmaak te doen. Elex had toen nog geen financiële afdeling, zelfs de boekhouding werd extern gedaan. De groep stelde amper vijftig mensen te werk."In 1997 bracht Duchâtelet Melexis naar de beurs. Een jaar later werd de 28-jarige Karen Van Griensven benoemd tot CFO van de beursgenoteerde onderneming. Tot 2001 bleef ze die functie combineren met de fusie- en overnamedossiers bij de houdstermaatschappij Elex. Maar dat werd onhoudbaar. Melexis groeide snel en had behoefte aan een fulltime CFO. Ook uit overwegingen van corporate governance was de combinatie niet langer te verzoenen.Van Griensven verkoos de operationele dochter boven de financiële holding. Toen had Melexis alleen een vestiging in Ieper, vandaag zijn er wereldwijd zestien vestigingen. Sinds 2010 speelt het financiële departement bij Melexis een centrale rol om relevante en getoetste businessinformatie aan te brengen en strategische beslissingen voor te bereiden.Van Griensven: "Melexis moet voortdurend beslissen welk project het doet en welk niet. In elk project moet je al gauw enkele miljoenen investeren. Bovendien weet je op voorhand dat slechts één op de vijf projecten slaagt. De bijdrage van finance in dat selectieproces is cruciaal."Lees een portret en gesprek met Karen Van Griensven (Melexis) in Trends van deze week.