Karel De Boeck vervangt Pierre Mariani bij Dexia

© belga

Ex-Fortis-Ceo Karel De Boeck volgt Pierre Mariani op als gedelegeerd bestuurder van Dexia. Dat heeft het kernkabinet beslist.

Karel De Boeck zal in drie fasen de nieuwe CEO van Dexia worden. De regering, dat over zijn benoeming een princiepsakkoord bereikte, wil De Boeck rond de 600.000 euro betalen. Van een bonus kan geen sprake zijn.De Boeck zal in een eerste van drie fasen aangesteld worden als bestuurder. Volgens De Standaard gebeurt dat wellicht op 10 mei, een dag na de algemene vergadering waarop zijn benoeming bekend gemaakt wordt. In die fase vervangt De Boeck, die gecoöpteerd wordt, de voorzitter van de Gemeentelijke Holding Francis Vermeiren.

Later wordt De Boeck voorzitter van de Franse Dexia-dochter DCL. Daar komt hij in de plaats van oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V). Uiterlijk op 30 juni wordt De Boeck dan CEO. Dan houdt de Fransman Pierre Mariani er ook mee op, in navolging van voorzitter Jean-Luc Dehaene.

Bad bank weer op de rails
De taak van De Boeck is de bad bank – die een staatsgarantie van 54 miljard kreeg – opnieuw op de rails te krijgen. Ook als voorzitter van Fortis werd hij daarvoor aangetrokken. Als voorzitter van de Fortis Holding was hij kop van jut, zo meldt de VRT. Dexia Holding is dringend op zoek naar nieuw geld.

Nog geen vertrekpremie voor Mariani

Over het loon van De Boeck zijn nog onderhandelingen aan de gang, zowel met de Fransen als met De Boeck zelf. Ook een vertrekpremie is nog niet vastgelegd. De ontslagpremie van Mariani, er werd gesproken over 1,2 miljoen euro, zorgde onlangs nog voor deining. Premier Elio Di Rupo (PS) zei dat er van een gouden parachute geen sprake kan zijn.

Van Quickenborne: ‘Bankiers moeten weer sobere mensen worden’

Vicepremier en Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil dat De Boeck een “correct loon” krijgt. Er kan dus geen sprake zijn van buitensporigheden of bonussen. “Het is tijd dat bankiers opnieuw sobere mensen worden”, luidde het. Binnen de kern zou min of meer een grootteorde zijn afgesproken. Het bedrag zou in de buurt liggen van dat van Jos Clijsters, de CEO van Belfius. Dat is 600.000 euro per jaar. (SD)



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content