De positie van bankier Filip Dierckx als voorzitter van Febelfin blijft voor discussie zorgen. Dierckx wordt vervolgd in de Fortis-zaak en er rijzen vragen bij zijn geloofwaardigheid als woordvoerder van de bankensector in België.

De sectorfederatie van de banken, Febelfin, houdt dinsdag haar jaarlijkse ledenvergadering. Een dag eerder is een persconferentie gepland. Centraal in de twee evenementen staat de voorstelling van een 'strategische agenda 2013-2015', waarmee de sector zijn gedeukte imago wil oppoetsen.

Onder de leden van Febelfin is niet iedereen gelukkig met het feit dat voorzitter Filip Dierckx de boodschap zal verkondigen. Het parket van Brussel vraagt dat Dierckx voor zijn rol in het debacle van Fortis doorverwezen wordt naar de correctionele rechtbank. De raadkamer moet binnenkort oordelen of Dierckx in beschuldiging gesteld wordt.

Desgevraagd bevestigt Luc Versele, CEO van Landbouwkrediet Groep, dat het bij hem ook knaagt: "We gaan ons volgende week als sector profileren rond een nieuw model. We willen bewijzen dat we als banksector de bladzijde van de financiële crisis omgeslagen hebben, dat we de lessen geleerd hebben, dat we ijveren voor openheid en transparantie. Ik hoop dat de geloofwaardigheid van die boodschap niet aangetast wordt door ze te laten verkondigen door iemand die in het vizier van het gerecht loopt."

"Voor alle duidelijkheid: ik heb niets tegen de persoon van Filip Dierckx", zegt Versele, "Ik heb hem leren kennen als een aimabel man en een zeer goede en gedreven voorzitter. Hij luistert naar iedereen, zoekt naar compromissen. Op zijn werk heb ik echt niets aan te merken. Het gaat niet over de persoon, maar over de functie."

Hoewel Dierckx vervolgd wordt voor misleidende informatieverstrekking is hij nog altijd operationeel directeur, vicevoorzitter van het directiecomité en bestuurder van BNP Paribas Fortis. Voorzitter Herman Daems verklaarde eerder aan Trends dat Dierckx volgens het governancecomité en de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis geschikt blijft voor de job. Het laatste woord daarover is aan de toezichthouder, de Nationale Bank.

Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin, wijst erop dat Dierckx als voorzitter van Febelfin voorgedragen is door BNP Paribas Fortis. Vermaerke vindt ook dat je iemand niet mag veroordelen die zich nog niet heeft kunnen verdedigen.

De positie van bankier Filip Dierckx als voorzitter van Febelfin blijft voor discussie zorgen. Dierckx wordt vervolgd in de Fortis-zaak en er rijzen vragen bij zijn geloofwaardigheid als woordvoerder van de bankensector in België.De sectorfederatie van de banken, Febelfin, houdt dinsdag haar jaarlijkse ledenvergadering. Een dag eerder is een persconferentie gepland. Centraal in de twee evenementen staat de voorstelling van een 'strategische agenda 2013-2015', waarmee de sector zijn gedeukte imago wil oppoetsen.Onder de leden van Febelfin is niet iedereen gelukkig met het feit dat voorzitter Filip Dierckx de boodschap zal verkondigen. Het parket van Brussel vraagt dat Dierckx voor zijn rol in het debacle van Fortis doorverwezen wordt naar de correctionele rechtbank. De raadkamer moet binnenkort oordelen of Dierckx in beschuldiging gesteld wordt.Desgevraagd bevestigt Luc Versele, CEO van Landbouwkrediet Groep, dat het bij hem ook knaagt: "We gaan ons volgende week als sector profileren rond een nieuw model. We willen bewijzen dat we als banksector de bladzijde van de financiële crisis omgeslagen hebben, dat we de lessen geleerd hebben, dat we ijveren voor openheid en transparantie. Ik hoop dat de geloofwaardigheid van die boodschap niet aangetast wordt door ze te laten verkondigen door iemand die in het vizier van het gerecht loopt.""Voor alle duidelijkheid: ik heb niets tegen de persoon van Filip Dierckx", zegt Versele, "Ik heb hem leren kennen als een aimabel man en een zeer goede en gedreven voorzitter. Hij luistert naar iedereen, zoekt naar compromissen. Op zijn werk heb ik echt niets aan te merken. Het gaat niet over de persoon, maar over de functie."Hoewel Dierckx vervolgd wordt voor misleidende informatieverstrekking is hij nog altijd operationeel directeur, vicevoorzitter van het directiecomité en bestuurder van BNP Paribas Fortis. Voorzitter Herman Daems verklaarde eerder aan Trends dat Dierckx volgens het governancecomité en de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis geschikt blijft voor de job. Het laatste woord daarover is aan de toezichthouder, de Nationale Bank.Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin, wijst erop dat Dierckx als voorzitter van Febelfin voorgedragen is door BNP Paribas Fortis. Vermaerke vindt ook dat je iemand niet mag veroordelen die zich nog niet heeft kunnen verdedigen.