Niko Demeester timmerde als ambtenaar en kabinetschef aan een efficiëntere overheid. Nu wordt hij secretaris-generaal van Voka.

Sinds 1 september is Niko Demeester (41) secretaris-generaal van Voka, een nieuwe functie bij de Vlaamse werkgeversorganisatie. In de nieuwe organisatie treedt hij toe tot het managementteam en wordt hij verantwoordelijk voor interne werking en strategie.

Rode draad door zijn carrière is zijn aandacht voor een efficiënter werkende overheid. In 1999 publiceerde hij al als VBO-adviseur een vrije tribune in de Financieel-Economische Tijd waarin hij pleitte voor een verregaande administratieve vereenvoudiging. Administratieve vereenvoudiging. Na het VBO volgde een eerste korte passage in het bedrijfsleven toen hij twee jaar aan de slag was bij de consultant Cap Gemini. Ook daar legde hij een grote interesse voor de publieke sector aan de dag en werkte toen vooral samen met de overheid.

In 2003 werd Demeester aangetrokken als kabinetschef van de staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, Vincent Van Quickenborne (Open VLD). In zijn strijd om de administratieve rompslomp te beperken - het anti-Kafka-beleid - werd Niko Demeester zijn rechterhand. Vanuit zijn ervaring in het verleden wist Demeester waar de problemen zaten van de bedrijven die met kafkaiaanse situaties geconfronteerd werden.

"Hij heeft een cruciale rol gespeeld in de vereenvoudiging van allerlei procedures om een bedrijf op te richten", herinnert Vincent Van Quickenborne zich.

Grote economische dossiers

Modernisering van de overheid was ook zijn motto toen hij van 2006 tot 2008 een tussenstop maakte als directeur-generaal bij de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (het vroegere NIS). Hij zette de transformatie van de dienst in van een papiergedreven administratie met veel laaggeschoolden tot een geïnformatiseerde met veel hooggeschoolden.

Van 2008 tot begin 2011 werkte hij opnieuw als kabinetschef voor de minister van Ondernemen en Vereenvoudigen, Vincent Van Quickenborne. In die periode dichtbij het beleid werkte hij samen met andere topadviseurs van politici en topambtenaren als Hans D'Hondt, Frank Robben en Frank Van Massenhove. Tijdens zijn tweede periode bij Vincent van Quickenborne was Demeester betrokken bij belangrijke economische dossiers.

Zelf noemt hij de versterking van de mededingingsautoriteiten maar vooral de liberalisering van de Post en de voorbereiding van de veiling van de vierde gsm-licentie. Het ging steevast om federale dossiers. Met zijn nieuwe functie bij Voka zal Demeester vooral Vlaamse thema's moeten bestieren, maar de essentie van zijn rol blijft dezelfde.

Niko Demeester: "De overheid vervult een sleutelrol om de wendbaarheid van onze bedrijven te verhogen. Ik wil me er bij Voka-VEV dan ook voor inzetten dat de stem van de ondernemingen meer gehoor vindt bij de overheid, opdat het beleid beter inspeelt op de noden van onze bedrijven." (AM)

Niko Demeester timmerde als ambtenaar en kabinetschef aan een efficiëntere overheid. Nu wordt hij secretaris-generaal van Voka. Sinds 1 september is Niko Demeester (41) secretaris-generaal van Voka, een nieuwe functie bij de Vlaamse werkgeversorganisatie. In de nieuwe organisatie treedt hij toe tot het managementteam en wordt hij verantwoordelijk voor interne werking en strategie. Rode draad door zijn carrière is zijn aandacht voor een efficiënter werkende overheid. In 1999 publiceerde hij al als VBO-adviseur een vrije tribune in de Financieel-Economische Tijd waarin hij pleitte voor een verregaande administratieve vereenvoudiging. Administratieve vereenvoudiging. Na het VBO volgde een eerste korte passage in het bedrijfsleven toen hij twee jaar aan de slag was bij de consultant Cap Gemini. Ook daar legde hij een grote interesse voor de publieke sector aan de dag en werkte toen vooral samen met de overheid. In 2003 werd Demeester aangetrokken als kabinetschef van de staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, Vincent Van Quickenborne (Open VLD). In zijn strijd om de administratieve rompslomp te beperken - het anti-Kafka-beleid - werd Niko Demeester zijn rechterhand. Vanuit zijn ervaring in het verleden wist Demeester waar de problemen zaten van de bedrijven die met kafkaiaanse situaties geconfronteerd werden. "Hij heeft een cruciale rol gespeeld in de vereenvoudiging van allerlei procedures om een bedrijf op te richten", herinnert Vincent Van Quickenborne zich. Grote economische dossiers Modernisering van de overheid was ook zijn motto toen hij van 2006 tot 2008 een tussenstop maakte als directeur-generaal bij de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (het vroegere NIS). Hij zette de transformatie van de dienst in van een papiergedreven administratie met veel laaggeschoolden tot een geïnformatiseerde met veel hooggeschoolden. Van 2008 tot begin 2011 werkte hij opnieuw als kabinetschef voor de minister van Ondernemen en Vereenvoudigen, Vincent Van Quickenborne. In die periode dichtbij het beleid werkte hij samen met andere topadviseurs van politici en topambtenaren als Hans D'Hondt, Frank Robben en Frank Van Massenhove. Tijdens zijn tweede periode bij Vincent van Quickenborne was Demeester betrokken bij belangrijke economische dossiers. Zelf noemt hij de versterking van de mededingingsautoriteiten maar vooral de liberalisering van de Post en de voorbereiding van de veiling van de vierde gsm-licentie. Het ging steevast om federale dossiers. Met zijn nieuwe functie bij Voka zal Demeester vooral Vlaamse thema's moeten bestieren, maar de essentie van zijn rol blijft dezelfde. Niko Demeester: "De overheid vervult een sleutelrol om de wendbaarheid van onze bedrijven te verhogen. Ik wil me er bij Voka-VEV dan ook voor inzetten dat de stem van de ondernemingen meer gehoor vindt bij de overheid, opdat het beleid beter inspeelt op de noden van onze bedrijven." (AM)