Het werkloosheidspercentage in Spanje is in het tweede kwartaal opgelopen tot 24,6 procent, wat overeenstemt met het hoogste peil sinds 1976. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse statistiekbureau. 1976 was het jaar 1 na de val van dictator Francisco Franco.

In het eerste kwartaal van 2012 bedroeg het werkloosheidspercentage in Spanje 24,4 procent. Spanje telde in het tweede kwartaal met 24,6 procent omgerekend 5,7 miljoen werklozen en is daarmee koploper in Europa. Meer dan de helft van de jongeren in Spanje zit zonder job.

De ene regio krijgt het al harder te verduren dan de andere, blijkt uit de officiële cijfers. Zo noteert het noordelijke geïndustrialiseerde Baskenland een werkloosheidsgraad van 14,6 procent, terwijl het zuidelijk gelegen Andalusië af te rekenen heeft met 33,9 procent werklozen.

De Spaanse economie is sinds begin 2008 gestagneerd, of kwam in een periode van recessie terecht. Het ziet er trouwens naar uit dat de huidige recessie ook in 2013 aanhoudt. De Spaanse regering liet vorige week verstaan dat het werkloosheidspercentage allicht niet voor 2015 onder de 25 procent zakt.

De toenemende werkloosheid komt grotendeels op rekening van premier Rajoy, die een eenvoudiger ontslagprocedure doorvoerde waardoor werknemers makkelijker van de loonlijst kunnen worden geschrapt. De regering-Rajoy kreeg op haar beurt door Europa een fors besparingsplan ingelepeld om het begrotingstekort terug te dringen.

"Dit is opnieuw een voorbeeld van de erbarmelijke positie waarin de economie zich vandaag bevindt. Aangezien een economische heropleving op korte termijn onwaarschijnlijk is, en de kans op een dieper snijdende recessie steeds groter wordt, kan het alleen maar erger worden," aldus Ben May, econoom bij Capital Economics.(Reuters/BO)

Het werkloosheidspercentage in Spanje is in het tweede kwartaal opgelopen tot 24,6 procent, wat overeenstemt met het hoogste peil sinds 1976. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse statistiekbureau. 1976 was het jaar 1 na de val van dictator Francisco Franco.In het eerste kwartaal van 2012 bedroeg het werkloosheidspercentage in Spanje 24,4 procent. Spanje telde in het tweede kwartaal met 24,6 procent omgerekend 5,7 miljoen werklozen en is daarmee koploper in Europa. Meer dan de helft van de jongeren in Spanje zit zonder job. De ene regio krijgt het al harder te verduren dan de andere, blijkt uit de officiële cijfers. Zo noteert het noordelijke geïndustrialiseerde Baskenland een werkloosheidsgraad van 14,6 procent, terwijl het zuidelijk gelegen Andalusië af te rekenen heeft met 33,9 procent werklozen.De Spaanse economie is sinds begin 2008 gestagneerd, of kwam in een periode van recessie terecht. Het ziet er trouwens naar uit dat de huidige recessie ook in 2013 aanhoudt. De Spaanse regering liet vorige week verstaan dat het werkloosheidspercentage allicht niet voor 2015 onder de 25 procent zakt.De toenemende werkloosheid komt grotendeels op rekening van premier Rajoy, die een eenvoudiger ontslagprocedure doorvoerde waardoor werknemers makkelijker van de loonlijst kunnen worden geschrapt. De regering-Rajoy kreeg op haar beurt door Europa een fors besparingsplan ingelepeld om het begrotingstekort terug te dringen."Dit is opnieuw een voorbeeld van de erbarmelijke positie waarin de economie zich vandaag bevindt. Aangezien een economische heropleving op korte termijn onwaarschijnlijk is, en de kans op een dieper snijdende recessie steeds groter wordt, kan het alleen maar erger worden," aldus Ben May, econoom bij Capital Economics.(Reuters/BO)