De werkloosheidsgraad in het noodlijdende Griekenland is in juli opgelopen tot 25,1 procent, blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor statistiek. Dat betekent dat Griekenland 1,261 miljoen werkzoekende werklozen telt, tegenover 3,7 miljoen Grieken die wel een baan hebben.

In juli vorig jaar bedroeg de Griekse werkloosheidsgraad 17,8 procent. Dit jaar was dat percentage al opgelopen tot 24,8 procent in juni tot ruim 25 procent in juli. De Grieken hebben de werkloosheid in diezelfde maand voor de 35e opeenvolgende maand zien toenemen. Omgerekend nam de werkloosheid in een jaar tijd met 43 procent toe.

Net als in Spanje zijn de jongeren het grootste slachtoffer van de kaalslag op de arbeidsmarkt. In vergelijking met juli 2008 - toen de echte ellende nog moest beginnen - is de werkloosheid onder jongeren tussen 15 en 24 jaar toegenomen van 22 procent tot 54 procent in juli dit jaar.

Voor de Grieken is er overigens weinig zicht op beterschap. Verwacht wordt dat de Griekse malaise de komende twee jaar alleen maar dieper snijdt, rekening houdend met de besparingsronde van 12 miljard euro die moet worden doorgevoerd in ruil voor een financiële prik van de EU en het IMF. Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) verwacht alvast dat de Griekse werkloosheid oploopt tot 25,4 procent in 2013. (Reuters/BO)

De werkloosheidsgraad in het noodlijdende Griekenland is in juli opgelopen tot 25,1 procent, blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor statistiek. Dat betekent dat Griekenland 1,261 miljoen werkzoekende werklozen telt, tegenover 3,7 miljoen Grieken die wel een baan hebben.In juli vorig jaar bedroeg de Griekse werkloosheidsgraad 17,8 procent. Dit jaar was dat percentage al opgelopen tot 24,8 procent in juni tot ruim 25 procent in juli. De Grieken hebben de werkloosheid in diezelfde maand voor de 35e opeenvolgende maand zien toenemen. Omgerekend nam de werkloosheid in een jaar tijd met 43 procent toe.Net als in Spanje zijn de jongeren het grootste slachtoffer van de kaalslag op de arbeidsmarkt. In vergelijking met juli 2008 - toen de echte ellende nog moest beginnen - is de werkloosheid onder jongeren tussen 15 en 24 jaar toegenomen van 22 procent tot 54 procent in juli dit jaar.Voor de Grieken is er overigens weinig zicht op beterschap. Verwacht wordt dat de Griekse malaise de komende twee jaar alleen maar dieper snijdt, rekening houdend met de besparingsronde van 12 miljard euro die moet worden doorgevoerd in ruil voor een financiële prik van de EU en het IMF. Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) verwacht alvast dat de Griekse werkloosheid oploopt tot 25,4 procent in 2013. (Reuters/BO)