Tot voor kort vielen die activiteiten nog grotendeels onder Greg Christie. Die kondigde vorige week aan dat hij met pensioen gaat.

Ive had sinds het overlijden van oprichter Steve Jobs in 2011 gaandeweg meer vat gekregen op het uiterlijk van de software, in het bijzonder dat van het mobielebesturingssysteem iOS. Sinds de versie 7 op de markt is gekomen, heeft de mobiele software van Apple een abstracter design. Daarvoor vertoonde het ontwerp gelijkenis met alledaagse voorwerpen. De agenda leek bijvoorbeeld sterk op een klassiek papieren exemplaar, zelfs met een virtueel leren kaftje eromheen.

Jobs vond zo'n nostalgisch design mooi en functioneel. Volgens hem verlaagde het de drempel voor gebruikers die niet zo vertrouwd waren met computers. Ive gruwde daarvan, maar hij kon de legendarisch oprichter niet overtuigen om te kiezen voor zijn strakke stijl. Nu krijgt Ive van topman Tim Cook de vrije hand.

De designer heeft daardoor een enorme verantwoordelijkheid. Er zijn naar schatting meer dan 500 miljoen mobiele toestellen van Apple in gebruik. De iPhone en de iPad tekenen voor het gros van de 123 miljard euro jaaromzet en de 27 miljard nettowinst. Apples design is een van de belangrijkste redenen waarom het zich op zijn goudhaantjes royale marges kan permitteren, ondanks de zware concurrentie van aartsrivaal Samsung.

Tot voor kort vielen die activiteiten nog grotendeels onder Greg Christie. Die kondigde vorige week aan dat hij met pensioen gaat. Ive had sinds het overlijden van oprichter Steve Jobs in 2011 gaandeweg meer vat gekregen op het uiterlijk van de software, in het bijzonder dat van het mobielebesturingssysteem iOS. Sinds de versie 7 op de markt is gekomen, heeft de mobiele software van Apple een abstracter design. Daarvoor vertoonde het ontwerp gelijkenis met alledaagse voorwerpen. De agenda leek bijvoorbeeld sterk op een klassiek papieren exemplaar, zelfs met een virtueel leren kaftje eromheen. Jobs vond zo'n nostalgisch design mooi en functioneel. Volgens hem verlaagde het de drempel voor gebruikers die niet zo vertrouwd waren met computers. Ive gruwde daarvan, maar hij kon de legendarisch oprichter niet overtuigen om te kiezen voor zijn strakke stijl. Nu krijgt Ive van topman Tim Cook de vrije hand. De designer heeft daardoor een enorme verantwoordelijkheid. Er zijn naar schatting meer dan 500 miljoen mobiele toestellen van Apple in gebruik. De iPhone en de iPad tekenen voor het gros van de 123 miljard euro jaaromzet en de 27 miljard nettowinst. Apples design is een van de belangrijkste redenen waarom het zich op zijn goudhaantjes royale marges kan permitteren, ondanks de zware concurrentie van aartsrivaal Samsung.