John Cryan, die sinds juli aan het hoofd staat van Deutsche Bank, hekelt de mensen in de bankensector die vinden dat ze recht hebben op buitengewone vergoedingen, 'terwijl ze met het geld van andere mensen spelen'. Dat zei de topman van de Duitse grootbank tijdens een voordracht aan de Universiteit van Frankrijk.

Cryan voegde eraan toe dat traders en bankiers, zeven jaar na de wereldwijde financiële crisis, te snel beloond worden voor winst die al even snel kan verdampen.

Volgens Cryan moet de bijdrage van een bankier over een langere periode dan één jaar worden geëvalueerd. Hij maakte daarbij de vergelijking met een beloning van een kind. "Als je een kind eerst een snoepje geeft, wordt het daarna moeilijker om het af te nemen als blijkt dat het dat snoepje niet heeft verdiend."

Cryan betwijfelt overigens of mensen harder zullen werken met een bonus in het vooruitzicht. Hij stelt daarbij zelfs zijn eigen verloning ter discussie. "Ik heb er geen idee van waarom mij een contract met een bonus werd aangeboden, omdat ik beloof dat ik niet harder of minder hard zal werken wanneer iemand me meer of minder gaat betalen." Bovendien is de topbankier van oordeel dat banken te veel werknemers met gewichtige titels als 'managing director' in dienst hebben.

Deutsche Bank is dit en volgend jaar in ieder geval niet plan om een dividend uit te keren. Er volgt bovendien een saneringsplan, waarbij de komende jaren op zijn minst 8000 banen op de tocht komen te staan.

Tussen 2008 en 2011 heeft Cryan als financieel directeur van de Zwitserse bank UBS al een zware sanering doorgevoerd. Duizenden medewerkers werden ontslagen, de balans werd bijna gehalveerd en de handel voor eigen rekening fors afgebouwd. Onder zijn bewind plooide de bank zich terug op het vermogensbeheer en werden de kapitaalbuffers versterkt. (Bloomberg/BO/PC)

John Cryan, die sinds juli aan het hoofd staat van Deutsche Bank, hekelt de mensen in de bankensector die vinden dat ze recht hebben op buitengewone vergoedingen, 'terwijl ze met het geld van andere mensen spelen'. Dat zei de topman van de Duitse grootbank tijdens een voordracht aan de Universiteit van Frankrijk.Cryan voegde eraan toe dat traders en bankiers, zeven jaar na de wereldwijde financiële crisis, te snel beloond worden voor winst die al even snel kan verdampen.Volgens Cryan moet de bijdrage van een bankier over een langere periode dan één jaar worden geëvalueerd. Hij maakte daarbij de vergelijking met een beloning van een kind. "Als je een kind eerst een snoepje geeft, wordt het daarna moeilijker om het af te nemen als blijkt dat het dat snoepje niet heeft verdiend."Cryan betwijfelt overigens of mensen harder zullen werken met een bonus in het vooruitzicht. Hij stelt daarbij zelfs zijn eigen verloning ter discussie. "Ik heb er geen idee van waarom mij een contract met een bonus werd aangeboden, omdat ik beloof dat ik niet harder of minder hard zal werken wanneer iemand me meer of minder gaat betalen." Bovendien is de topbankier van oordeel dat banken te veel werknemers met gewichtige titels als 'managing director' in dienst hebben.Deutsche Bank is dit en volgend jaar in ieder geval niet plan om een dividend uit te keren. Er volgt bovendien een saneringsplan, waarbij de komende jaren op zijn minst 8000 banen op de tocht komen te staan.Tussen 2008 en 2011 heeft Cryan als financieel directeur van de Zwitserse bank UBS al een zware sanering doorgevoerd. Duizenden medewerkers werden ontslagen, de balans werd bijna gehalveerd en de handel voor eigen rekening fors afgebouwd. Onder zijn bewind plooide de bank zich terug op het vermogensbeheer en werden de kapitaalbuffers versterkt. (Bloomberg/BO/PC)