Behalve Johan Thijs zijn er nog drie Belgen terug te vinden in de top 100 van beste CEO's die het vakblad Harvard Business Review jaarlijks samenstelt.

KBC-topman Thijs behoort met zijn 19e plaats zelfs tot de 20 beste CEO's ter wereld. Daarmee klimt Thijs vier plaatsen hoger in vergelijking met vorig jaar.

De andere drie vooraanstaande Belgen zijn Jean-François van Boxmeer (Heineken) op een 22e plaats, Ronnie Leten (Atlas Copco) op 52, en Jef Colruyt op 70.

De Braziliaan Carlos Brito van de Braziliaans-Belgische bierbrouwer AB InBev doet het nog beter dan Thijs als CEO van een - gedeeltelijk - Belgisch bedrijf. Brito staat op 12 .

Volgens Harvard Business Review blijft de beste CEO ter wereld Lars Rebien Sörensen van het Deense farmabedrijf Novo Nordisk.

Harvard looft de toppers in de eerste plaats voor hun langetermijnprestaties. "Dit is een uitdagende tijd om een CEO te zijn," luidt het ter verduidelijking. Het vakblad merkt op dat CEO's zowat overal ter wereld kampen met een slabakkende economie en politieke onzekerheid. Op die manier is het voor bedrijfsleiders een hele uitdaging om hun plannen op lange termijn te voltooien. Wie daarin overtuigt, maakt alvast veel kans om in de top 100 terecht te komen.

De 100 verkozen CEO's zijn gemiddeld 44 jaar en werken - ook gemiddeld - 17 jaar voor hun bedrijf. 30 CEO's staan al voor het derde jaar op rij in de top 100. Samen realiseerden ze gemiddeld een jaarlijks rendement voor hun aandeelhouders van 20,2 procent.

Maar een garantie op toenemend succes biedt de lijst niet, geeft Harvard toe.

Zo kelderde het aandeel van Novo Nordisk - het bedrijf van winnaar Sörensen - in augustus met 20 procent, onder meer door twijfels over de concurrentiepositie. Op 1 september van dit jaar kondigde het bedrijf vervolgens het pensioen van topman Sørensen aan. Sørensen mag in december, twee jaar eerder dan gepland, met pensioen.

(DS/BO)

Harvard Business Review ging niet over één nacht ijs voor het samenstellen van de top 100 van de beste CEO's ter wereld. Hier verneemt u alles over de methodologie die het vakblad hanteert.

Behalve Johan Thijs zijn er nog drie Belgen terug te vinden in de top 100 van beste CEO's die het vakblad Harvard Business Review jaarlijks samenstelt. KBC-topman Thijs behoort met zijn 19e plaats zelfs tot de 20 beste CEO's ter wereld. Daarmee klimt Thijs vier plaatsen hoger in vergelijking met vorig jaar.De andere drie vooraanstaande Belgen zijn Jean-François van Boxmeer (Heineken) op een 22e plaats, Ronnie Leten (Atlas Copco) op 52, en Jef Colruyt op 70. De Braziliaan Carlos Brito van de Braziliaans-Belgische bierbrouwer AB InBev doet het nog beter dan Thijs als CEO van een - gedeeltelijk - Belgisch bedrijf. Brito staat op 12 . Volgens Harvard Business Review blijft de beste CEO ter wereld Lars Rebien Sörensen van het Deense farmabedrijf Novo Nordisk.Harvard looft de toppers in de eerste plaats voor hun langetermijnprestaties. "Dit is een uitdagende tijd om een CEO te zijn," luidt het ter verduidelijking. Het vakblad merkt op dat CEO's zowat overal ter wereld kampen met een slabakkende economie en politieke onzekerheid. Op die manier is het voor bedrijfsleiders een hele uitdaging om hun plannen op lange termijn te voltooien. Wie daarin overtuigt, maakt alvast veel kans om in de top 100 terecht te komen. De 100 verkozen CEO's zijn gemiddeld 44 jaar en werken - ook gemiddeld - 17 jaar voor hun bedrijf. 30 CEO's staan al voor het derde jaar op rij in de top 100. Samen realiseerden ze gemiddeld een jaarlijks rendement voor hun aandeelhouders van 20,2 procent. Maar een garantie op toenemend succes biedt de lijst niet, geeft Harvard toe. Zo kelderde het aandeel van Novo Nordisk - het bedrijf van winnaar Sörensen - in augustus met 20 procent, onder meer door twijfels over de concurrentiepositie. Op 1 september van dit jaar kondigde het bedrijf vervolgens het pensioen van topman Sørensen aan. Sørensen mag in december, twee jaar eerder dan gepland, met pensioen.(DS/BO)