Johan Beerlandt (Besix): ‘Crisis zal nog tijdje aanhouden’

© Image Globe

Johan Beerlandt, CEO van Besix, verklaart deze week in Trends dat het vullen van het orderboek in de huidige crisis “een grotere zorg baart dan in het verleden”.

“Er zijn minder investeringen en ze worden daarenboven regelmatig uitgesteld. Ook is de competitie veel agressiever, wat invloed heeft op de winstmarges.”

In 2008 had de groep 3,6 miljard opdrachten en het orderboekje daalde met een derde in 2009. Nu bereikt Besix terug het niveau van 2008, dus dubbel zoveel als de omzet van 1,8 miljard.

Ondanks een jaarlijkse omzetdaling met 5 procent sinds 2009, verbeterde de winstgevendheid met meer dan 5 procent. Dit is een gevolg van kostenbesparingen en een meer gedreven commerciële politiek.

Beerlandt: “Al voor deze crisis, in 2007, hebben we ons gerealiseerd dat de wereld is veranderd. De pick and choose-strategie liep op zijn laatste benen. We konden niet meer rustig in onze zetel blijven zitten, wachtend tot de klanten langskwamen om de beste projecten uit te kiezen. We hebben onze commerciële politiek toen behoorlijk bijgestuurd. Daardoor kwamen we relatief gezond de recente crisis door. De vorige bankencrisis was met vergelijking tot deze een wake-up call. Deze maakt ons nog gedetermineerder in ons beleid. Ik ben er wel van overtuigd dat deze crisis nog een tijd zal aanhouden.”

Besix ondervindt minder last van de crisis op de beurs. Verzucht Beerlandt: “Wij zijn geen beursgenoteerd bedrijf, god zij dank. Wij liggen dus niet wakker van de recente beursperikelen. Wat de bankperikelen betreft, blijf ik bij mijn overtuiging dat de banken in hun beleid aan banden moeten worden gelegd en zich beperken naar de essentie van de bankactiviteit: spaargeld op een conservatieve manier ontlenen aan particulieren en bedrijven. Zoniet komt er geen einde aan de bankencrisis.”

De houding van de banken tegenover grote projecten is de voorbije jaren wel compleet veranderd. Beerlandt: “Vroeger kon je tot 200 miljoen lenen voor een project op langere termijn. Nu krijg je maximum 25 tot 50 miljoen in het beste geval en willen de banken hun geld toch op 7 tot 10 jaar terug.”

Buiten Europa wordt nog stevig geïnvesteerd. Beerlandt: “Na 2008 hebben wij onze negatieve a priori’s voor landen zoals Saudi-Arabië en Koewait opzij gezet. Dit heeft onlangs tot positief resultaat geleverd met het bekomen van een project van 385 miljoen euro in Djeddah. Saoudi-Arabië en ook Bahrein willen – ook om politieke redenen – sterk investeren in hun jongere bevolking, met de bouw van scholen en universiteiten.” (HB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content