In een interview met de Nederlandse televisie - in het programma Nieuwsuur - blikt de herverkozen voorzitter van de eurogroep terug op de hectische onderhandelingen met de Griekse regering van de afgelopen dagen.

Dijsselbloem neemt in het interview geen blad voor de mond wat de Griekse onderhandelingspartner betreft: "Griekenland heeft het begrip van de europartners op de proef gesteld". Hij geeft toe verbouwereerd te zijn over de 'mooie maar valse beloftes' van premier Tsipras aan de Griekse bevolking.

"Je kunt geen dingen beloven die je niet kunt waarmaken. Daarom heb ik geen medelijden met de Griekse regering, wel met de Griekse bevolking", verduidelijkt Dijsselbloem.

'Onbegrip en teleurstelling'

De verontwaardiging van Dijsselbloem heeft in de eerste plaats te maken met het referendum dat Tsipras onverwacht in het leven riep, waardoor het onderlinge vertrouwen volledig zoek raakte: "Tsipras besloot, terwijl de onderhandelingen nog bezig waren, een referendum uit te schrijven. Met een negatief advies. Een actie die tot ongelooflijk veel onbegrip en teleurstelling heeft geleid. Het 'nee'-advies was een oneerlijk advies."

Dijsselbloem, die behalve voorzitter van de eurogroep ook Nederlands minister van Financiën is, neemt akte van de felle kritiek op de deal met Griekenland, maar ziet geen alternatief.

"Deze hervormingen zijn nodig om de Griekse economie weer op de rails te krijgen", aldus Dijsselbloem, die wel begrip toont voor de moeilijke taak die de Griekse regering wacht om het akkoord goedgekeurd te krijgen.

Maar van medelijden met de regering-Tsipras is dus geen sprake: " De Griekse samenleving komt er veel beter voor te staan als deze hervormingen worden doorgevoerd." (BO)

In een interview met de Nederlandse televisie - in het programma Nieuwsuur - blikt de herverkozen voorzitter van de eurogroep terug op de hectische onderhandelingen met de Griekse regering van de afgelopen dagen.Dijsselbloem neemt in het interview geen blad voor de mond wat de Griekse onderhandelingspartner betreft: "Griekenland heeft het begrip van de europartners op de proef gesteld". Hij geeft toe verbouwereerd te zijn over de 'mooie maar valse beloftes' van premier Tsipras aan de Griekse bevolking."Je kunt geen dingen beloven die je niet kunt waarmaken. Daarom heb ik geen medelijden met de Griekse regering, wel met de Griekse bevolking", verduidelijkt Dijsselbloem.De verontwaardiging van Dijsselbloem heeft in de eerste plaats te maken met het referendum dat Tsipras onverwacht in het leven riep, waardoor het onderlinge vertrouwen volledig zoek raakte: "Tsipras besloot, terwijl de onderhandelingen nog bezig waren, een referendum uit te schrijven. Met een negatief advies. Een actie die tot ongelooflijk veel onbegrip en teleurstelling heeft geleid. Het 'nee'-advies was een oneerlijk advies."Dijsselbloem, die behalve voorzitter van de eurogroep ook Nederlands minister van Financiën is, neemt akte van de felle kritiek op de deal met Griekenland, maar ziet geen alternatief."Deze hervormingen zijn nodig om de Griekse economie weer op de rails te krijgen", aldus Dijsselbloem, die wel begrip toont voor de moeilijke taak die de Griekse regering wacht om het akkoord goedgekeurd te krijgen. Maar van medelijden met de regering-Tsipras is dus geen sprake: " De Griekse samenleving komt er veel beter voor te staan als deze hervormingen worden doorgevoerd." (BO)