Jeb Bush, broer van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush, trekt tijdens een vijfdaagse rondreis doorheen Europa om zijn visie op het buitenlands beleid toe te lichten, vooraleer hij zijn officiële kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van de VS indient. Verwacht wordt dat dat volgende week gebeurt.

Intussen schuwt de oud-gouverneur van de staat Florida de harde woorden niet.

'Poetin is een bullebak'

"Poetin is een bullebak (bully), en de VS en zijn bondgenoten moeten kordaat optreden tegen de Russiche agressie," liet Bush tijdens zijn bezoek aan Berlijn optekenen.

"Uiteindelijk denk ik dat, als je je wil meten met Poetin je dat krachtdadig moet doen, hij is nu eenmaal een bullebak. Je werkt bovendien slecht gedrag in de hand wanneer je genuanceerd omgaat met een man van zijn kaliber," verduidelijkte Bush.

Jeb Bush wil evenwel geen oorlogszuchtige taal hanteren: "Ik wil gewoon duidelijk zeggen: "'Hier zijn de gevolgen van je daden', waarmee we de uitkomst die we niet willen meemaken kunnen voorkomen".

'Kordaat handelen'

Bush weet naar eigen zeggen hoe je de agressie van Poetin het best aanpakt. Dat doe je onder meer door een duidelijk signaal te geven, waarbij je de Russische president wijst op de gevolgen van verdere economische sancties tegen Rusland. Bovendien moeten de VS Polen en de Baltische staten verzekeren dat de Amerikanen hun NAVO-verplichtingen zullen nakomen, wat erop neerkomt dat een aanval tegen een van de bondgenoten een aanval is tegen het volledige bondgenootschap van de NAVO.

"Door Poetin te laten merken dat we kordaat handelen, maken we het meeste kans om verdere agressie een halt toe te roepen," aldus Bush.

'Moskou niet isoleren'

De Republikein benadrukte wel dat het van essentieel belang is dat de Verenigde Staten Moskou niet isoleren, want een isolement zou Rusland uiteindelijk in de armen van China drijven.

Bush trekt na zijn bezoek aan Berlijn nog naar Polen en Estland. (Reuters/BO)

Jeb Bush, broer van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush, trekt tijdens een vijfdaagse rondreis doorheen Europa om zijn visie op het buitenlands beleid toe te lichten, vooraleer hij zijn officiële kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van de VS indient. Verwacht wordt dat dat volgende week gebeurt.Intussen schuwt de oud-gouverneur van de staat Florida de harde woorden niet."Poetin is een bullebak (bully), en de VS en zijn bondgenoten moeten kordaat optreden tegen de Russiche agressie," liet Bush tijdens zijn bezoek aan Berlijn optekenen."Uiteindelijk denk ik dat, als je je wil meten met Poetin je dat krachtdadig moet doen, hij is nu eenmaal een bullebak. Je werkt bovendien slecht gedrag in de hand wanneer je genuanceerd omgaat met een man van zijn kaliber," verduidelijkte Bush.Jeb Bush wil evenwel geen oorlogszuchtige taal hanteren: "Ik wil gewoon duidelijk zeggen: "'Hier zijn de gevolgen van je daden', waarmee we de uitkomst die we niet willen meemaken kunnen voorkomen".Bush weet naar eigen zeggen hoe je de agressie van Poetin het best aanpakt. Dat doe je onder meer door een duidelijk signaal te geven, waarbij je de Russische president wijst op de gevolgen van verdere economische sancties tegen Rusland. Bovendien moeten de VS Polen en de Baltische staten verzekeren dat de Amerikanen hun NAVO-verplichtingen zullen nakomen, wat erop neerkomt dat een aanval tegen een van de bondgenoten een aanval is tegen het volledige bondgenootschap van de NAVO."Door Poetin te laten merken dat we kordaat handelen, maken we het meeste kans om verdere agressie een halt toe te roepen," aldus Bush.De Republikein benadrukte wel dat het van essentieel belang is dat de Verenigde Staten Moskou niet isoleren, want een isolement zou Rusland uiteindelijk in de armen van China drijven.Bush trekt na zijn bezoek aan Berlijn nog naar Polen en Estland. (Reuters/BO)