De overheidsbedrijven Infrabel, NMBS, Nationale Loterij en Belgocontrol zitten al even te wachten op nieuwe toplui. De vraag wie de nieuwe spoorbaas wordt, is intussen herleid tot een halve soap, inclusief geknoei met het cv van een van de kandidaten.

Intussen veroorzaakt ook de mogelijke herbenoeming van Johnny Thijs, CEO van bpost, de nodige deining. Thijs, die bpost de jongste tien jaar transformeerde van een verlieslatend kneusje tot een beurswaardig bedrijf, moet in het kader van de nieuwe beheersovereenkomst opnieuw worden benoemd. Een vermindering van zijn loon - momenteel 1,1 miljoen euro per jaar - is daarbij onvermijdelijk. Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille wil een maximumloon vastleggen voor de managers van overheidsbedrijven.

Het plafond zou 290.000 euro per jaar bedragen. Dat is evenveel als het loon van de premier. Of er een uitzondering wordt gemaakt voor de managers van bpost en Belgacom is voorwerp van discussie, maar het lijkt er steeds meer op dat Jean-Pascal Labille het been stijf houdt.

Daarmee zou de Luikse PS'er wel eens de linkse trofee kunnen binnenhalen waaruit de PS electoraal munt wil slaan bij de verkiezingen van mei 2014. Hij zou er een sleutelfiguur bij de PS mee worden. Nochtans gold Labille, toen hij Paul Magnette begin dit jaar opvolgde als minister van Overheidsbedrijven, veeleer als een overgangsfiguur. Stilaan krijgt hij echter de status van de nummer één van de Luikse PS. Pittig detail: Labille werkte in de jaren negentig voor het revisorenkantoor van wijlen Michel Daerden. Hij stapte in 2011 over naar het socialistisch ziekenfonds alvorens begin 2013 minister te worden.

De overheidsbedrijven Infrabel, NMBS, Nationale Loterij en Belgocontrol zitten al even te wachten op nieuwe toplui. De vraag wie de nieuwe spoorbaas wordt, is intussen herleid tot een halve soap, inclusief geknoei met het cv van een van de kandidaten. Intussen veroorzaakt ook de mogelijke herbenoeming van Johnny Thijs, CEO van bpost, de nodige deining. Thijs, die bpost de jongste tien jaar transformeerde van een verlieslatend kneusje tot een beurswaardig bedrijf, moet in het kader van de nieuwe beheersovereenkomst opnieuw worden benoemd. Een vermindering van zijn loon - momenteel 1,1 miljoen euro per jaar - is daarbij onvermijdelijk. Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille wil een maximumloon vastleggen voor de managers van overheidsbedrijven. Het plafond zou 290.000 euro per jaar bedragen. Dat is evenveel als het loon van de premier. Of er een uitzondering wordt gemaakt voor de managers van bpost en Belgacom is voorwerp van discussie, maar het lijkt er steeds meer op dat Jean-Pascal Labille het been stijf houdt. Daarmee zou de Luikse PS'er wel eens de linkse trofee kunnen binnenhalen waaruit de PS electoraal munt wil slaan bij de verkiezingen van mei 2014. Hij zou er een sleutelfiguur bij de PS mee worden. Nochtans gold Labille, toen hij Paul Magnette begin dit jaar opvolgde als minister van Overheidsbedrijven, veeleer als een overgangsfiguur. Stilaan krijgt hij echter de status van de nummer één van de Luikse PS. Pittig detail: Labille werkte in de jaren negentig voor het revisorenkantoor van wijlen Michel Daerden. Hij stapte in 2011 over naar het socialistisch ziekenfonds alvorens begin 2013 minister te worden.