Jean-Christophe Seynaeve: Vlaamse grootindustrieel in wording

© Jens Claessens
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

BMT Groep koopt de tandwielenproducent VCST uit Sint-Truiden. Onverstoorbaar timmert topman Jean-Christophe Seynaeve aan de uitbouw van een Vlaams industrieel concern. “Let op. Dit is niet het einde van het verhaal.”

BMT Groep deed de voorbije week een belangrijke stap vooruit. Het industriële concern, in 2015 met 3000 werknemers goed voor 306 miljoen euro omzet, koopt VCST uit Sint-Truiden. Dat bedrijf uit de fruitstad is vooral een producent van tandwielen en getande assen voor wagens. Vaak minuscule maar wel uiterst kritische onderdelen, want zonder komt uw wagen geen meter vooruit. Onder meer Audi, BMW, Jaguar Land Rover en Volkswagen zijn klant bij VCST. Via de overname krijgt BMT Groep er 170 miljoen euro omzet en 1250 werknemers bij.

“Mooi, niet”? vindt Philippe Vlerick, aandeelhouder en bestuurder bij BMT Groep, en Trends Manager van het Jaar 2006. “Dit is voor een groot deel het werk van CEO Jean-Christophe Seynaeve. We worden nu een groep met een omzet van zowat een half miljard euro. Maar Jean-Christophe is nog jong. Dit wordt nog een lang verhaal van continue groei.”

“We werken inderdaad aan een grotere industriële groep”, beaamt de CEO van BMT Groep. “Een cruciaal begrip is voor mij disruptieve groei. Een nieuwe technologie kan een bestaande business fundamenteel veranderen. Ik ben sterk bezig met 3D-printen. BMT Groep heeft belangen genomen in bedrijven in dat segment. Op termijn wordt 3D-printen misschien wel de volgende centrale poot van BMT Groep.”

BMT Groep is actief in luchtvaart (onderdelen voor vleugels), de glasindustrie (glasvormen voor parfum- of drankflesjes, en ovens die onder meer de aanraakschermen van iPhones maken), en dus tandwielen. BMT Groep is al eigenaar van IGW, een producent van grotere tandwielen voor onder meer schepen en treinen.

Een echte mensenmanager

En ondanks zijn nog vrij jonge leeftijd heeft Jean-Christophe Seynaeve bakken ervaring in zijn concern. Hij weet vooral hoe afstand te nemen. “Ik houd me minder bezig met het operationele. We hebben een bedrijfscultuur waarin de beslissingen vooral komen vanuit de onderneming. We hebben voor elke afdeling managers, die zelf hun activiteit sturen. Ik heb meer aanleg voor verkoop, strategie en financiën.”

“Ik vind hem heel mensgericht”, oordeelt Philippe Vlerick. “Je hebt dat of je hebt dat niet. Jean-Christophe kan zich omringen met de juiste mensen. Hij kiest de juiste managers, en laat die ook groeien en bloeien. Hij heeft ook zelf zijn plaats verdiend in de onderneming. Dat is niet altijd vanzelfsprekend in een familiebedrijf.”

BMT Groep heeft de familie Seynaeve als referentieaandeelhouder. Arthur Seynaeve startte in 1908 als vlasser, Jean-Christophe is een telg van de vierde generatie. Vader Jean-Pierre is voorzitter van de raad van bestuur van BMT Groep, zus Geraldine leidt de afdeling glasovens. “Na mijn studies handelsingenieur aan Solvay ging ik in 1994 anderhalf jaar naar de Verenigde Staten. Ik kon financieel directeur worden van het connectorenbedrijf PCD in Boston, maar mijn vader trok toen aan mijn mouw. “Kom maar terug naar België, er is hier werk genoeg”, zei hij.”

Jean-Christophe Seynaeve stampte onder meer een filiaal in Brno (Tsjechië) uit de grond, ging vanaf 2000 voor drie jaar terug naar de Verenigde Staten, in een luchtvaartfiliaal van de groep. “Ik heb iets met de Verenigde Staten. Het ondernemingsklimaat is er fantastisch. De zeer grote markt maakt het uiteraard gemakkelijker. Maar wij, Europeanen, hebben het voordeel dat we een veel hoger studieniveau hebben.”Seynaeve liep onder meer school aan de befaamde Abdijschool van Zevenkerken.

Vanaf 2002 was Jean-Christophe Seynaeve actief in Omco, de glasafdeling van de groep. Hij klom er op tot CEO. In 2009 kwam hij aan het hoofd van BMT Groep. “Eerst als assistent van de toenmalige CEO, Bob Verhoeven. Hij was een beetje mijn mentor en heeft mij samen met mijn vader tijdens mijn hele parcours in de onderneming gevolgd en begeleid.”

Zelfs in zijn vrije tijd is het industriële concern nooit ver weg. Jean-Christophe Seynaeve is een helikopterpiloot. Twee keer per jaar vliegt hij met een tiental collega-helikopterliefhebbers drie dagen kriskras door Europa. “Handig. We maken binnen onze groep ook tandwielen voor helikopters.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content