Het Italiaanse statistiekbureau brengt dinsdag verontrustende cijfers wat de arbeidsmarkt betreft. In juni klom het percentage werklozen - in verhouding tot de actieve beroepsbevolking - tot 10,8 procent tegenover een herziene 10,6 procent in mei. Dat is het hoogste peil sinds januari 2004.

Daarmee bevindt het Italiaanse werkloosheidscijfer zich al voor de vierde maand op rij boven de symbolische grens van 10 procent.

Volgens seizoensgezuiverde cijfers steeg het aantal werkzoekenden met 2,7 procent naar 2,792 miljoen. Op jaarbasis stemt dat overeen met een toename met niet minder dan 37,5 procent.

Magere troost voor de Italianen: bij jongeren tussen 15 en 24 jaar is de werkloosheid in juni gedaald naar 34,3 procent tegenover 35,3 procent in mei.

De Italiaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar voor de derde keer op rij gekrompen. En terwijl premier Mario Monti de bevolking forse bezuinigingsmaatregelen oplegt, diept de recessie verder uit.

Het valt bovendien te verwachten dat de industriële productie in de derde economie van de eurozone in het tweede kwartaal met 1,7 procent zal dalen, aldus sectororganisatie Confindustria in een toelichting op 26 juli.

Vorige week besliste een Italiaanse rechter nog tot de gedeeltelijke sluiting van de Ilva-staalfabriek in de zuidelijke stad Taranto. De beslissing is het gevolg van een onderzoek naar het grote aantal kankergevallen in de regio. Die zouden mogelijk te maken hebben met schadelijke chemicaliën die afkomstig zijn van de fabriek. De Ilva-vestiging in Taranto telt 12.000 werknemers. (Reuters/BO)

Het Italiaanse statistiekbureau brengt dinsdag verontrustende cijfers wat de arbeidsmarkt betreft. In juni klom het percentage werklozen - in verhouding tot de actieve beroepsbevolking - tot 10,8 procent tegenover een herziene 10,6 procent in mei. Dat is het hoogste peil sinds januari 2004.Daarmee bevindt het Italiaanse werkloosheidscijfer zich al voor de vierde maand op rij boven de symbolische grens van 10 procent.Volgens seizoensgezuiverde cijfers steeg het aantal werkzoekenden met 2,7 procent naar 2,792 miljoen. Op jaarbasis stemt dat overeen met een toename met niet minder dan 37,5 procent. Magere troost voor de Italianen: bij jongeren tussen 15 en 24 jaar is de werkloosheid in juni gedaald naar 34,3 procent tegenover 35,3 procent in mei. De Italiaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar voor de derde keer op rij gekrompen. En terwijl premier Mario Monti de bevolking forse bezuinigingsmaatregelen oplegt, diept de recessie verder uit. Het valt bovendien te verwachten dat de industriële productie in de derde economie van de eurozone in het tweede kwartaal met 1,7 procent zal dalen, aldus sectororganisatie Confindustria in een toelichting op 26 juli. Vorige week besliste een Italiaanse rechter nog tot de gedeeltelijke sluiting van de Ilva-staalfabriek in de zuidelijke stad Taranto. De beslissing is het gevolg van een onderzoek naar het grote aantal kankergevallen in de regio. Die zouden mogelijk te maken hebben met schadelijke chemicaliën die afkomstig zijn van de fabriek. De Ilva-vestiging in Taranto telt 12.000 werknemers. (Reuters/BO)