"We hebben met Jaap Van Zweden en Edo De Waart twee topdirigenten gehad. Hans Verbugt heeft bovendien voor een verjonging van het orkest gezorgd. We staan er beter voor dan ooit tevoren", zegt Hugo Van Geet, de voorzitter van de raad van bestuur van deFilharmonie. "We zijn financieel gezond, kunnen mooie publiekscijfers voorleggen en kijken ernaar uit tegen eind 2016 de nieuwe Elisabethzaal te betrekken."

Het orkest valt zonder intendant op een moment dat de bouw _ ondanks de vertraging _ van de nieuwe Elisabethzaal volop loopt en de directie de komende maanden met de Vlaamse overheid een nieuwe beleidsovereenkomst moet onderhandelen.

De voorzitter van de raad van bestuur zal een deel van die taken overnemen en Verbugt blijft nog tot 31 oktober beschikbaar als adviseur van het orkest. Dat gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van de raad van bestuur, zo staat in een persmededeling. "Dit is geen vechtscheiding", benadrukt Van Geet.

De raad van bestuur van het Antwerpse orkest zou eensgezind het ontslag van Hans Verbugt hebben aanvaard. Verbugt was sinds september 2009 intendant van deFilharmonie. Naar verluidt is hij op zoek naar iets nieuws. De ontslagnemende intendant was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Voor zijn komst naar deFilharmonie was Verbugt verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam, aanvankelijk als adviseur en later als adjunct-directeur. Hij was het die Edo de Waart naar Antwerpen haalde. Hij zag artistieke kwaliteitsverbetering en een internationale positionering als de focus van zijn beleid. Onder zijn impuls bouwde deFilharmonie ook een educatieve en sociale werking uit en lanceerde het orkest een eigen cd-label.

Lastige timing

Het vertrek van de intendant komt op een ongelukkig moment. Niet alleen zijn er de dossiers van de Elisabethzaal en de nieuwe beleidsovereenkomst, ook de zoektocht naar een nieuwe chef-dirigent is volop aan de gang.

Eerder dit jaar raakte al bekend dat de 73-jarige chef-dirigent Edo de Waart eind volgend seizoen vroegtijdig vertrekt bij het Antwerpse orkest. De Nederlandse dirigent stond voor hij naar deFilharmonie kwam aan het hoofd van onder andere het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de San Francisco Symphony.

Volgens Hugo Van Geet is er in samenspraak met een externe adviseur een lijst klaar met kandidaten die in aanmerking komen als opvolger van de chef-dirigent. Intussen kan deFilharmonie ook een beroep blijven doen op hoofddirigent Philippe Herreweghe en eerste gastdirigent Martyn Brabbins.

"We hebben met Jaap Van Zweden en Edo De Waart twee topdirigenten gehad. Hans Verbugt heeft bovendien voor een verjonging van het orkest gezorgd. We staan er beter voor dan ooit tevoren", zegt Hugo Van Geet, de voorzitter van de raad van bestuur van deFilharmonie. "We zijn financieel gezond, kunnen mooie publiekscijfers voorleggen en kijken ernaar uit tegen eind 2016 de nieuwe Elisabethzaal te betrekken."Het orkest valt zonder intendant op een moment dat de bouw _ ondanks de vertraging _ van de nieuwe Elisabethzaal volop loopt en de directie de komende maanden met de Vlaamse overheid een nieuwe beleidsovereenkomst moet onderhandelen. De voorzitter van de raad van bestuur zal een deel van die taken overnemen en Verbugt blijft nog tot 31 oktober beschikbaar als adviseur van het orkest. Dat gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van de raad van bestuur, zo staat in een persmededeling. "Dit is geen vechtscheiding", benadrukt Van Geet.De raad van bestuur van het Antwerpse orkest zou eensgezind het ontslag van Hans Verbugt hebben aanvaard. Verbugt was sinds september 2009 intendant van deFilharmonie. Naar verluidt is hij op zoek naar iets nieuws. De ontslagnemende intendant was zelf niet bereikbaar voor commentaar.Voor zijn komst naar deFilharmonie was Verbugt verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam, aanvankelijk als adviseur en later als adjunct-directeur. Hij was het die Edo de Waart naar Antwerpen haalde. Hij zag artistieke kwaliteitsverbetering en een internationale positionering als de focus van zijn beleid. Onder zijn impuls bouwde deFilharmonie ook een educatieve en sociale werking uit en lanceerde het orkest een eigen cd-label.Het vertrek van de intendant komt op een ongelukkig moment. Niet alleen zijn er de dossiers van de Elisabethzaal en de nieuwe beleidsovereenkomst, ook de zoektocht naar een nieuwe chef-dirigent is volop aan de gang. Eerder dit jaar raakte al bekend dat de 73-jarige chef-dirigent Edo de Waart eind volgend seizoen vroegtijdig vertrekt bij het Antwerpse orkest. De Nederlandse dirigent stond voor hij naar deFilharmonie kwam aan het hoofd van onder andere het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de San Francisco Symphony.Volgens Hugo Van Geet is er in samenspraak met een externe adviseur een lijst klaar met kandidaten die in aanmerking komen als opvolger van de chef-dirigent. Intussen kan deFilharmonie ook een beroep blijven doen op hoofddirigent Philippe Herreweghe en eerste gastdirigent Martyn Brabbins.