Inge Boets heeft het druk. Ze wordt deze week niet alleen voorzitter van de vastgoedbevak QRF, maar ook bestuurder bij Econopolis Wealth Management. "Met mijn expertise in corporate governance en risicobeheer hoop ik toegevoegde waarde te brengen ten dienste van alle stakeholders", klinkt het.

Belangenverstrengeling is een sluipend gevaar, als QRF vastgoed van andere, niet-genoteerde Quares-fondsen aankoopt. Boets wijst erop dat in dat geval niet alleen de raad van bestuur (met de helft onafhankelijke bestuurders), maar ook een onafhankelijke schatter tussenbeide komt. De bedrijfsrevisor en de FSMA kijken hebben ook toezicht op dat soort operaties. "Er zijn dus voldoende checks-and-balances", stelt ze. "De operaties gebeuren marktconform. Als voorzitter heb ik de doorslaggevende stem bij de aan- en de verkoop van vastgoed door QRF."

Boets werkte 27 jaar bij Ernst & Young, waar ze in 1984 aan de slag ging in de audit na haar studie economie in Antwerpen. Na twaalf jaar werd ze partner. Toen bracht het Britse Cadbury Report de discussie over corporate governance op gang en stapte ze over naar de adviestak van haar bedrijf. Vanaf 2006 stond ze als Global Risk Leader van Ernst & Young aan het hoofd van 6000 medewerkers. In 2010 kwam ze terug naar België. "Ik stapte in die tijd van het ene vliegtuig in het andere en stond te ver van de bedrijfsrealiteit", zo verantwoordt ze.

In 2003 had ze een huis in Italië gekocht en raakte ze gepassioneerd door wijn en andere voedingsproducten uit dat land. Ze legt momenteel examens af om master of wine te worden in de Wine & Spirit Education Trust-opleiding, een van de meest gerespecteerde titels voor wijnconnaisseurs. "Als ik iets doe, is het voor de volle honderd procent."

In 2011 vertrok ze bij Ernst & Young. "Ik zag dat een gewezen collega haar agenda vulde met interessante bestuursmandaten. Ik wil een ander leven leiden dan dat van topmanager." Boets, een gescheiden moeder van twee volwassen kinderen, is ook nog onafhankelijk bestuurder bij Euroclear Belgium. Ze is eveneens voorzitter van het auditcomité van het Vlaams Parlement en adviseur bij het Instituut voor Bestuurders Guberna. Ze is geen voorstander van positieve discriminatie, maar "in een overgangsfase en voor een beperkte periode zijn quota misschien een interessant instrument om de historische achterstand in de bestuursraden recht te trekken".

Ze startte ook de Italiaanse delicatessezaak La Scoperta aan het Antwerpse Hopland. Elke maand trekt ze door Italië op zoek naar typische producten uit een regio. "We gingen open in volle crisis", zegt ze. "Als het nu lukt, lukt het zeker als de economie weer aantrekt."

Inge Boets heeft het druk. Ze wordt deze week niet alleen voorzitter van de vastgoedbevak QRF, maar ook bestuurder bij Econopolis Wealth Management. "Met mijn expertise in corporate governance en risicobeheer hoop ik toegevoegde waarde te brengen ten dienste van alle stakeholders", klinkt het. Belangenverstrengeling is een sluipend gevaar, als QRF vastgoed van andere, niet-genoteerde Quares-fondsen aankoopt. Boets wijst erop dat in dat geval niet alleen de raad van bestuur (met de helft onafhankelijke bestuurders), maar ook een onafhankelijke schatter tussenbeide komt. De bedrijfsrevisor en de FSMA kijken hebben ook toezicht op dat soort operaties. "Er zijn dus voldoende checks-and-balances", stelt ze. "De operaties gebeuren marktconform. Als voorzitter heb ik de doorslaggevende stem bij de aan- en de verkoop van vastgoed door QRF." Boets werkte 27 jaar bij Ernst & Young, waar ze in 1984 aan de slag ging in de audit na haar studie economie in Antwerpen. Na twaalf jaar werd ze partner. Toen bracht het Britse Cadbury Report de discussie over corporate governance op gang en stapte ze over naar de adviestak van haar bedrijf. Vanaf 2006 stond ze als Global Risk Leader van Ernst & Young aan het hoofd van 6000 medewerkers. In 2010 kwam ze terug naar België. "Ik stapte in die tijd van het ene vliegtuig in het andere en stond te ver van de bedrijfsrealiteit", zo verantwoordt ze. In 2003 had ze een huis in Italië gekocht en raakte ze gepassioneerd door wijn en andere voedingsproducten uit dat land. Ze legt momenteel examens af om master of wine te worden in de Wine & Spirit Education Trust-opleiding, een van de meest gerespecteerde titels voor wijnconnaisseurs. "Als ik iets doe, is het voor de volle honderd procent." In 2011 vertrok ze bij Ernst & Young. "Ik zag dat een gewezen collega haar agenda vulde met interessante bestuursmandaten. Ik wil een ander leven leiden dan dat van topmanager." Boets, een gescheiden moeder van twee volwassen kinderen, is ook nog onafhankelijk bestuurder bij Euroclear Belgium. Ze is eveneens voorzitter van het auditcomité van het Vlaams Parlement en adviseur bij het Instituut voor Bestuurders Guberna. Ze is geen voorstander van positieve discriminatie, maar "in een overgangsfase en voor een beperkte periode zijn quota misschien een interessant instrument om de historische achterstand in de bestuursraden recht te trekken". Ze startte ook de Italiaanse delicatessezaak La Scoperta aan het Antwerpse Hopland. Elke maand trekt ze door Italië op zoek naar typische producten uit een regio. "We gingen open in volle crisis", zegt ze. "Als het nu lukt, lukt het zeker als de economie weer aantrekt."