ING-topman Jan Hommen: “Dromen doe ik niet meer”

In betere tijden vocht de bank-verzekeraar ING zich een weg naar de wereldwijde top vijf, maar de voorbije crisis bracht de bescheidenheid terug.

De nieuwe topman Jan Hommen kreeg een Europees dieet voorgeschoteld, en de kilo’s vliegen eraf. Het afscheid van de verzekeringspoot wordt volop voorbereid. Dilemma: mag die de naam ING behouden?

Jan Hommen is niet het type dat zomaar zijn mond voorbij praat, maar zijn mening mogen we horen. “Ik denk dat onze bankpoot het meeste te winnen heeft bij de naam ING. Maar dat moeten we nog officieel bevestigen. De analyses zijn nog niet helemaal afgerond. Wie wordt de beste drager van het merk ING? De bank, of de verzekeraar van de Groep? Het onderdeel dat niet langer bij het merk blijkt te passen, moet een nieuwe naam krijgen. Geen gemakkelijke denkoefening, en een kostelijke zaak.”

In 2009 werd duidelijk dat de ING Groep haar verzekeringsactiviteiten moet afsplitsen. Het is een van de duidelijke eisen die de Europese Commissie stelde, in ruil voor de goedkeuring van de staatssteun die de bank-verzekeraar ontving om de crisis te kunnen overleven. Die molen draait nu volop, bij ING, maar niet van harte. De groep begon het Europees Gerecht van Eerste Aanleg zelfs een juridische procedure tegen de beslissingen van de Europese Commissie bij. Een uitspraak wordt pas in de loop van volgend jaar verwacht.

Vreemd: ING ging in beroep tegen de Europese beslissingen, maar het kan blijkbaar niet snel genoeg gaan om ze tot uitvoer te brengen. Een schizofrene houding?
Jan Hommen (CEO ING GROEP): (lachje) “Nou ja, kijk. We moeten ons houden aan het schema en aan de tijdslijn die ons werden opgelegd. ING heeft de ambitie om de staatssteun tegen eind 2011 terug te betalen aan de Nederlandse overheid. En in 2013 moeten we ons Europese herstructureringsprogramma hebben afgerond. Die afspraken liggen daar. Maar het is inderdaad een beetje tweeslachtig: voortdoen, en tegelijkertijd wachten op die gerechtelijke uitspraak. Die kan uiteraard consequenties hebben.”

ING zal achteraf toch geen zaken kunnen terugdraaien?
Hommen: “Dat is het vervelende van die procedure. Graag zou je hebben dat er meer snelheid in zat, dat je eerder wist waar je aan toe bent. Maar het is wat het is. Ik kan er niks aan veranderen.”
De afsplitsing van de Amerikaanse tak van ING Direct – een paradepaardje van de groep – wordt uitgesteld tot het laatste.

Droomt u er soms van dat de Europese Commissie zal plooien, en dat ING Direct helemaal van u blijft? Hommen: “Ik heb het afgeleerd om te dromen. Dat lukt niet meer.” (lacht)

U bent topman van ING geworden omdat u uw verantwoordelijkheid niet wilde ontlopen. Was dat de enige reden? Hommen: “Ik kon niet weigeren. Zowel de directie als de Raad van Commissarissen van ING had me gevraagd. Zodra dat bekend raakte, begonnen mensen uit bepaalde kringen mij te bellen. Zo van: dat moet je doen, jong! En ik heb het dus gedaan. Verder niks bijzonders.”

Soms wordt uw aanstelling tot topman van ING beschouwd als een putsch van de Nederlanders in de groep. Uw voorganger – en Belg – Michel Tilmant moest vertrekken.
Hommen: “Nee, absoluut niet. Een putsch is er nooit geweest. We hebben een aantal fantastische Belgen bij ons in de Groep. Eric Boyer (die aan het hoofd staat van de bankpoot van ING, nvdr) is een ongelooflijk knappe man, waar ik geweldig mee samenwerk. Echt een bijzonder talent.”

U hebt een mandaat voor vier jaar gekregen. Doet u dat uit?
Hommen: “Ik voel me moreel verplicht om mijn taak hier zo goed mogelijk af te ronden, en ik vind het nog altijd plezant. Maar als ik eerder klaar ben, dan ben ik eerder klaar. Ik zit hier niet om een stoel warm te houden.”

C.D.C.

Het volledige interview leest u deze week in Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content