Hoofdeconoom ECB stapt op en roept op tot drastische maatregelen

© belga

Jürgen Stark, de ontslagnemende hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), roept op tot drastische maatregelen om de eurozone uit de schuldencrisis te halen. De Europese beurzen en de eenheidsmunt duikelen lager na het ontslag van Stark.

In een vrije tribune die maandag in de Duitse krant Handelsblatt verschijnt, maar waarvan vrijdag al enkele uittreksels werden verspreid zegt de ontslagnemende hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank dat een grootschalige hervorming in de Eurozone nodig is om het hoofd te bieden aan de schuldencrisis.

Jürgen Stark: grootschalige hervorming van beslissingsmechanismes en sancties is nodig
“Een kwalitatieve sprong” is noodzakelijk “op Europees niveau” om het institutionele kader te versterken, meent Stark. Hij pleit voor een “grootschalige hervorming van de beslissingsmechanismes en de
sancties”, dat om een efficiënte coördinatie van het economische en financiële beleid van de verschillende landen uit de eurozone te garanderen.

Jürgen Stark: risico’s in staatsbegrotingen ondergraven financiële stabiliteit
“We bevinden ons in een situatie waarin de risico’s die op de
staatsbegrotingen wegen de financiële stabiliteit ondergraven”, luidt het nog. Stark vindt in deze crisis alles wat nieuwe openbare uitgaven met zich meebrengt slecht. “Een budgettaire stimulus doet alleen het schuldenniveau en dus de risico’s stijgen”, aldus de ontslagnemende hoofdeconoom die een verdediger is van monetaire orthodoxie op zijn Duits.

Stark stapt op ‘om persoonlijke redenen’
Stark, wiens termijn bij de ECB normaal pas eind mei 2014 afliep, stapt officieel “om persoonlijke redenen” op. De 63-jarige Stark was sinds 2006 bestuurder bij de ECB. Hij blijft wel op post tot er een opvolger is aangeduid. Dat gebeurt mogelijk tegen het einde van 2011. Als mogelijke opvolger wordt de Duitse staatssecretaris van Financiën, Jörg Asmussen, genoemd. Stark geldt als criticus van het opkoopprogramma van staatsobligaties, waarmee de ECB noodlijdende eurolanden ondersteunt.

Beurzen duikelen lager
In een reactie op het vertrek van de ECB-topman duikelden de beurzen van Frankfurt, Milaan en Parijs ruim 3 procent lager. Op Euronext Brussel sluit de Bel20 vrijdag af met 3,24 procent verlies tot 2.117,82 punten. De financiële aandelen kregen het daarbij opnieuw het zwaarst te verduren. KBC verloor 5,51 procent tot 16,56 euro, Dexia leverde 7,09 procent in tot 1,43 euro. Verzekeraar Ageas zakte met 5,94 procent tot 1,19 euro.

Angst voor recessie
De Europese eenheidsmunt zakte vrijdagnamiddag voor het eerst sinds eind februari onder 1,37 dollar. Behalve het vertrek van de ECB-topman zorgt ook de onrust over de teleurstellende groeiprognoses – en zelfs mogelijk een recessie – in de eurozone voor een terugval op de financiële markten. Donderdag verlaagde de ECB de groeiprognoses voor 2011 van 1,9 procent tot 1,6 procent. (Belga/BO/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content