De man, van wie de naam niet werd vrijgegeven, leefde in de regio Kyushu in het westen van Japan en stierf in de herfst van 2014, meldt The Wall Street Journal.

Dat is ruim een jaar geleden, maar de politie had om een onderzoek naar de doodsoorzaak van de jonge man - een twintiger - gevraagd. Dat onderzoek lag in handen van doctor Shinichi Kubo, hoogleraar forensische geneeskunde aan de Fukuoka University. Over dat onderzoek raakte begin deze week meer bekend.

Tijdens een persconferentie maandag - 21 december - verklaarde professor Kubo dat de jongeman - een twintiger -, die 's nachts bij een benzinestation werkte, vaak en op geregelde tijdstippen energiedrankjes nuttigde. Dat verbruik zou volgens de professor al op zijn minst een jaar voor zijn overlijden hebben geleid tot symptomen die wijzen op overmatige consumptie van cafeïne.

Voorts toont het autopsierapport een hoge concentratie van cafeïne in de maag aan, zowel in poeder- als in korrelvorm. Dat zou er volgens de professor op kunnen wijzen dat de jonge cafeïneverslaafde geregeld cafeïnetabletten tot zich nam.

Is cafeïne dodelijk?

Uitzonderlijk blijft 'dood door cafeïne' in ieder geval wel. Er zijn alvast geen meldingen van overlijdens als gevolg van cafeïne terug te vinden in gegevens die teruggaan tot 10 jaar geleden, blijkt uit verklaringen van een ambtenaar bij het Japanse ministerie van Volksgezondheid.

Volgens experts kan het consumeren van pakweg 140 kopjes koffie in één dag leiden tot de dood.

Er bestaat vanuit de Japanse overheid overigens geen advies over buitensporige inname van cafeïne.

Dat doet de Amerikaanse Food and Drug Administration wel, die adviseert dat 600 milligram cafeïne per dag, wat overeenstemt met ongeveer 4 tot 7 koppen koffie, eigenlijk al te veel is om goed te zijn.

In de VS werden namelijk al enkele gevallen van overlijdens door een overdosis cafeïne gemeld, onder wie een student die het leven liet na het nemen van cafeïnetabletten om wakker te blijven. (WSJ/BO)

De man, van wie de naam niet werd vrijgegeven, leefde in de regio Kyushu in het westen van Japan en stierf in de herfst van 2014, meldt The Wall Street Journal.Dat is ruim een jaar geleden, maar de politie had om een onderzoek naar de doodsoorzaak van de jonge man - een twintiger - gevraagd. Dat onderzoek lag in handen van doctor Shinichi Kubo, hoogleraar forensische geneeskunde aan de Fukuoka University. Over dat onderzoek raakte begin deze week meer bekend.Tijdens een persconferentie maandag - 21 december - verklaarde professor Kubo dat de jongeman - een twintiger -, die 's nachts bij een benzinestation werkte, vaak en op geregelde tijdstippen energiedrankjes nuttigde. Dat verbruik zou volgens de professor al op zijn minst een jaar voor zijn overlijden hebben geleid tot symptomen die wijzen op overmatige consumptie van cafeïne. Voorts toont het autopsierapport een hoge concentratie van cafeïne in de maag aan, zowel in poeder- als in korrelvorm. Dat zou er volgens de professor op kunnen wijzen dat de jonge cafeïneverslaafde geregeld cafeïnetabletten tot zich nam.Uitzonderlijk blijft 'dood door cafeïne' in ieder geval wel. Er zijn alvast geen meldingen van overlijdens als gevolg van cafeïne terug te vinden in gegevens die teruggaan tot 10 jaar geleden, blijkt uit verklaringen van een ambtenaar bij het Japanse ministerie van Volksgezondheid.Volgens experts kan het consumeren van pakweg 140 kopjes koffie in één dag leiden tot de dood. Er bestaat vanuit de Japanse overheid overigens geen advies over buitensporige inname van cafeïne. Dat doet de Amerikaanse Food and Drug Administration wel, die adviseert dat 600 milligram cafeïne per dag, wat overeenstemt met ongeveer 4 tot 7 koppen koffie, eigenlijk al te veel is om goed te zijn. In de VS werden namelijk al enkele gevallen van overlijdens door een overdosis cafeïne gemeld, onder wie een student die het leven liet na het nemen van cafeïnetabletten om wakker te blijven. (WSJ/BO)