Marc Coucke laat niemand onberoerd. Waar hij ook verschijnt, loopt de geboren Gentenaar in de kijker met zijn uitspraken, gedrag, uiterlijk of investeringen. Maar de ophef die hij onlangs veroorzaakte met de verkoop van zijn Omega Pharma aan het Amerikaanse Perrigo, was ongezien. Dat apothekerszoon Coucke geen euro belasting betaalt op die verkoop, veroorzaakte een spervuur van (over)verhitte discussies over een meerwaardebelasting op aandelen. Coucke liet er zijn slaap niet voor.

"Daar staat hij volledig boven", zegt zijn vriend en voormalig CFO Jan Peeters. "Hij zal altijd zijn mening geven, tegen koning, keizer en admiraal", aldus Peeters, nu CFO bij het van Omega Pharma afgesplitste Arseus. "Ook al is heel de wereld tegen hem, hij zal doorbijten als hij in zijn idee gelooft. En als het dan een keer mislukt, laat hij zijn oren niet hangen en slaat hij de bladzijde om. Marc probeert ook in alles uit te blinken en te winnen. Hij zal nooit een euro op tafel laten, noch in business noch in het spel."

Die verbetenheid loopt als een rode draad door de hoogst opmerkelijke en mediagenieke carrière van Coucke, een van de zeldzame bedrijfsleiders die het schopte tot zeer bekende Vlaming. Hoe Coucke stoom aflaat, is uitgebreid gedocumenteerd. "Dat feesten gebeurt vaak ver buiten de schijnwerpers", zegt een andere vriend, Sam Sabbe. "Als rechtgeaarde Vlaming moet je af en toe eens uit de bol kunnen gaan", zegt Sabbe, de voormalige directeur strategie van Omega Pharma. "Als je hard werkt, moet je tijd kunnen maken om te genieten van het leven. Dat is bij hem gelukkig zo gebleven. Hij is iemand die nog altijd graag in een bruine kroeg bij een pintje bier een kaartje legt of Vlaamse liedjes draait."

"Op zich is hij wel nederig. Hij laat het niet naar zijn kop stijgen", zegt Peeters. "Maar Marc is nu eenmaal iemand who fills the room. En hij geniet wel van al die aandacht. Entertainen zit in zijn karakter en is zeker niet gespeeld. Hij is gewoon een levensgenieter pur sang."

U leest het volledige portret van Marc Coucke deze week in Trends

Marc Coucke laat niemand onberoerd. Waar hij ook verschijnt, loopt de geboren Gentenaar in de kijker met zijn uitspraken, gedrag, uiterlijk of investeringen. Maar de ophef die hij onlangs veroorzaakte met de verkoop van zijn Omega Pharma aan het Amerikaanse Perrigo, was ongezien. Dat apothekerszoon Coucke geen euro belasting betaalt op die verkoop, veroorzaakte een spervuur van (over)verhitte discussies over een meerwaardebelasting op aandelen. Coucke liet er zijn slaap niet voor. "Daar staat hij volledig boven", zegt zijn vriend en voormalig CFO Jan Peeters. "Hij zal altijd zijn mening geven, tegen koning, keizer en admiraal", aldus Peeters, nu CFO bij het van Omega Pharma afgesplitste Arseus. "Ook al is heel de wereld tegen hem, hij zal doorbijten als hij in zijn idee gelooft. En als het dan een keer mislukt, laat hij zijn oren niet hangen en slaat hij de bladzijde om. Marc probeert ook in alles uit te blinken en te winnen. Hij zal nooit een euro op tafel laten, noch in business noch in het spel."Die verbetenheid loopt als een rode draad door de hoogst opmerkelijke en mediagenieke carrière van Coucke, een van de zeldzame bedrijfsleiders die het schopte tot zeer bekende Vlaming. Hoe Coucke stoom aflaat, is uitgebreid gedocumenteerd. "Dat feesten gebeurt vaak ver buiten de schijnwerpers", zegt een andere vriend, Sam Sabbe. "Als rechtgeaarde Vlaming moet je af en toe eens uit de bol kunnen gaan", zegt Sabbe, de voormalige directeur strategie van Omega Pharma. "Als je hard werkt, moet je tijd kunnen maken om te genieten van het leven. Dat is bij hem gelukkig zo gebleven. Hij is iemand die nog altijd graag in een bruine kroeg bij een pintje bier een kaartje legt of Vlaamse liedjes draait." "Op zich is hij wel nederig. Hij laat het niet naar zijn kop stijgen", zegt Peeters. "Maar Marc is nu eenmaal iemand who fills the room. En hij geniet wel van al die aandacht. Entertainen zit in zijn karakter en is zeker niet gespeeld. Hij is gewoon een levensgenieter pur sang."U leest het volledige portret van Marc Coucke deze week in Trends