De vooraanstaande Indiase econoom Raghuram Rajan wordt de nieuwe voorzitter van de centrale bank van India.

De 50-jarige Rajan was van 2003 tot 2006 hoofdeconoom bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In die functie waarschuwde hij in 2005 - tevergeefs - voor het toenemende gevaar van een financiële crisis. Sinds vorig jaar is hij de belangrijkste adviseur van het Indiase ministerie van Financiën.

India kampt op dit moment met een aanhoudende devaluatie van de munteenheid, de roepie, een zwakke economische groei en een sterk oplopende inflatie. Dinsdag zakte de roepie met 13 procent tot een nieuw dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De centrale bank verhoogde de rente vorige maand tweemaal, en pompt dagelijkse geld in het bankwezen om de economische stabiliteit te bevorderen.

Volgens Rahul Bajoria, econoom bij Barclays Plc in Singapore, bestaat de eerste uitdaging van de nieuwe voorzitter van de centrale bank erin de roepie te stabiliseren en de inflatie te bestrijden. "Rajan brengt een enorme schat aan kennis en een wereldwijde ervaring mee", voegt de econoom eraan toe.

Rajan wordt aangeduid voor een periode van drie jaar. Hij volgt Duvvuri Subbarao op, wiens mandaat op 4 september afloopt. (Bloomberg/BO)

De vooraanstaande Indiase econoom Raghuram Rajan wordt de nieuwe voorzitter van de centrale bank van India.De 50-jarige Rajan was van 2003 tot 2006 hoofdeconoom bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In die functie waarschuwde hij in 2005 - tevergeefs - voor het toenemende gevaar van een financiële crisis. Sinds vorig jaar is hij de belangrijkste adviseur van het Indiase ministerie van Financiën. India kampt op dit moment met een aanhoudende devaluatie van de munteenheid, de roepie, een zwakke economische groei en een sterk oplopende inflatie. Dinsdag zakte de roepie met 13 procent tot een nieuw dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De centrale bank verhoogde de rente vorige maand tweemaal, en pompt dagelijkse geld in het bankwezen om de economische stabiliteit te bevorderen.Volgens Rahul Bajoria, econoom bij Barclays Plc in Singapore, bestaat de eerste uitdaging van de nieuwe voorzitter van de centrale bank erin de roepie te stabiliseren en de inflatie te bestrijden. "Rajan brengt een enorme schat aan kennis en een wereldwijde ervaring mee", voegt de econoom eraan toe. Rajan wordt aangeduid voor een periode van drie jaar. Hij volgt Duvvuri Subbarao op, wiens mandaat op 4 september afloopt. (Bloomberg/BO)