Oud-premier Geir Haarde van IJsland, wordt verdacht van plichtsverzaking omdat hij geen actie ondernam toen de grootste drie banken van het land, Kaupthing, Landsbanki en Glitnir, ten onder gingen.

Tijdens de internationale financiële crisis in 2008 liepen de schulden van de IJslandse banken op tot naar schatting tien keer het bruto binnenlands product (bbp) van het land.

Ook in België maakte Kaupthing slachtoffers. Ex-premier Haarde verschijnt voor een speciaal hof, dat voor het eerst in de IJslandse geschiedenis bijeenkomt. Bij een veroordeling riskeert de 60-jarige een celstraf van twee jaar. Volgens Haarde zelf treft hem geen schuld.

Luc Baltussen

Oud-premier Geir Haarde van IJsland, wordt verdacht van plichtsverzaking omdat hij geen actie ondernam toen de grootste drie banken van het land, Kaupthing, Landsbanki en Glitnir, ten onder gingen. Tijdens de internationale financiële crisis in 2008 liepen de schulden van de IJslandse banken op tot naar schatting tien keer het bruto binnenlands product (bbp) van het land. Ook in België maakte Kaupthing slachtoffers. Ex-premier Haarde verschijnt voor een speciaal hof, dat voor het eerst in de IJslandse geschiedenis bijeenkomt. Bij een veroordeling riskeert de 60-jarige een celstraf van twee jaar. Volgens Haarde zelf treft hem geen schuld.Luc Baltussen