Met de werkgelegenheid in het noodlijdende Griekenland gaat het van kwaad naar erger. Intussen zijn er meer mensen niet-actief dan dat er mensen zijn die wel actief zijn op de arbeidsmarkt.

De werkloosheidsgraad in Griekenland is in maart naar het recordpeil van 26,8 procent gestegen, blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor statistiek.

In februari bedroeg de werkloosheidsgraad nog 26,7 procent, een jaar geleden 22,2 procent. Ruim de helft (58,4 procent) van de niet-schoolgaande jongeren van 15 tot 24 jaar zit zonder werk, net als een derde van de 25 tot 34-jarigen.

Griekenland bevindt zich al zes jaar in een periode van recessie. Als gevolg daarvan telt het land nu gezamenlijk meer werklozen (1,3 miljoen) en niet-actieven (3,3 miljoen) dan actieven (3,5 miljoen).

"Het is de langdurige werkloosheid, met een percentage boven de 60 procent, die het meest verontrustend is", aldus econoom Angelos Tsakanikas van denktank IOBE. Het aantal werklozen dat langer dan twee jaar zonder werk zat in 2008, bedroeg toen 45 procent.

Sinds de crisis uitbrak in 2009 hebben de Grieken de werkloosheidsgraad zien verdrievoudigen, nadat honderdduizenden hun baan of zaak verloren.

Niet enkel de werkloosheid, maar ook het aantal daklozen neemt toe in Griekenland. Volgens een studie van Klimaka, een niet-gouvernementele organisatie, verloren zes op de tien daklozen hun huis in de afgelopen twee jaar. 47 procent van hen hebben kinderen.

Volgens een recente prognose van de Griekse centrale bank zal de werkloosheidsgraad eerst pieken tot 28 procent vooraleer ze in 2015 begint te dalen. (Reuters/BO)

Met de werkgelegenheid in het noodlijdende Griekenland gaat het van kwaad naar erger. Intussen zijn er meer mensen niet-actief dan dat er mensen zijn die wel actief zijn op de arbeidsmarkt.De werkloosheidsgraad in Griekenland is in maart naar het recordpeil van 26,8 procent gestegen, blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor statistiek. In februari bedroeg de werkloosheidsgraad nog 26,7 procent, een jaar geleden 22,2 procent. Ruim de helft (58,4 procent) van de niet-schoolgaande jongeren van 15 tot 24 jaar zit zonder werk, net als een derde van de 25 tot 34-jarigen. Griekenland bevindt zich al zes jaar in een periode van recessie. Als gevolg daarvan telt het land nu gezamenlijk meer werklozen (1,3 miljoen) en niet-actieven (3,3 miljoen) dan actieven (3,5 miljoen). "Het is de langdurige werkloosheid, met een percentage boven de 60 procent, die het meest verontrustend is", aldus econoom Angelos Tsakanikas van denktank IOBE. Het aantal werklozen dat langer dan twee jaar zonder werk zat in 2008, bedroeg toen 45 procent.Sinds de crisis uitbrak in 2009 hebben de Grieken de werkloosheidsgraad zien verdrievoudigen, nadat honderdduizenden hun baan of zaak verloren.Niet enkel de werkloosheid, maar ook het aantal daklozen neemt toe in Griekenland. Volgens een studie van Klimaka, een niet-gouvernementele organisatie, verloren zes op de tien daklozen hun huis in de afgelopen twee jaar. 47 procent van hen hebben kinderen. Volgens een recente prognose van de Griekse centrale bank zal de werkloosheidsgraad eerst pieken tot 28 procent vooraleer ze in 2015 begint te dalen. (Reuters/BO)