Cor Boonstra (72), de gewezen topman van Philips, neemt de touwtjes in handen van de Antwerpse goederenbehandelaar Molenbergnatie. Hij neemt alle aandelen van diens holding Ilomar over van de drie gewezen aandeelhouders. "Het was echt niet m'n bedoeling Natiebaas te worden", zegt hij in een interview, waarvan de uitgebreide versie in Trends verschijnt. "Maar ik zag dat Molenbergnatie problemen had en die moet je nu eenmaal aanpakken. Zo ben ik al drie keer in mijn leven met pensioen gegaan."

Molenbergnatie behandelt soft commodities zoals koffie, cacao, specerijen en nootjes. Het heeft dochters in Barcelona en Vietnam. De export- en distributietak van auto's (ondermeer naar Afrika) opereert voortaan apart onder de naam Millhill. De groep beheert 450.000 vierkante meter magazijnen en haalde vorig jaar een omzet van 65 miljoen euro. Molenbergnatie slaagde erin om in volle crisis elk jaar meer winst te maken.

"Gewoon de invoering van behoorlijk bestuur", aldus Boonstra. "Ik ontdekte snel dat - hoe zal ik het voorzichtig uitdrukken - het beheer van zo'n natie niet helemaal overeenstemt met mijn manier van zakendoen. Ook daarom kocht ik de andere aandeelhouders uit.

Het gaat er wat professioneler aan toe. Het vernieuwde IT-systeem laat ons toe om juist te weten welke producten zich waar bevinden in de logistieke keten. De kwaliteit van de organisatie en het personeel is verbeterd. Ook de relatie met onze klanten, zoals Nestlé, Sara Lee of de Londense Liffe-beurs, ging erop vooruit. In het verleden kwam koffie binnen en ging koffie naar buiten. Er zit meer structuur in. Onze klanten vragen dat. De rendabiliteit kan nog omhoog door kritischer te kijken naar de kosten. Nu gebeurt het nog te veel dat bepaalde machines een dag op de week niet gebruikt worden."

Boonstra rolde in 2005 in Molenbergnatie, toen een van de aandeelhouders vroeg of hij wilde bijspringen. "Dat wilde ik wel, maar enkel als ik ook kon participeren en zo iets te zeggen kreeg. Ik kocht een paar procent. Dat liep uit de hand tot 26, nu 100 procent. In principe ben ik een dag per week met Molenbergnatie bezig. Eerlijk gezegd is het me amper gelukt dat maximum te handhaven. Het is hartstikke leuk, want ik kom zelf uit de koffiebusiness als gewezen voorzitter van Douwe Egberts."

H.B.

Cor Boonstra (72), de gewezen topman van Philips, neemt de touwtjes in handen van de Antwerpse goederenbehandelaar Molenbergnatie. Hij neemt alle aandelen van diens holding Ilomar over van de drie gewezen aandeelhouders. "Het was echt niet m'n bedoeling Natiebaas te worden", zegt hij in een interview, waarvan de uitgebreide versie in Trends verschijnt. "Maar ik zag dat Molenbergnatie problemen had en die moet je nu eenmaal aanpakken. Zo ben ik al drie keer in mijn leven met pensioen gegaan." Molenbergnatie behandelt soft commodities zoals koffie, cacao, specerijen en nootjes. Het heeft dochters in Barcelona en Vietnam. De export- en distributietak van auto's (ondermeer naar Afrika) opereert voortaan apart onder de naam Millhill. De groep beheert 450.000 vierkante meter magazijnen en haalde vorig jaar een omzet van 65 miljoen euro. Molenbergnatie slaagde erin om in volle crisis elk jaar meer winst te maken. "Gewoon de invoering van behoorlijk bestuur", aldus Boonstra. "Ik ontdekte snel dat - hoe zal ik het voorzichtig uitdrukken - het beheer van zo'n natie niet helemaal overeenstemt met mijn manier van zakendoen. Ook daarom kocht ik de andere aandeelhouders uit.Het gaat er wat professioneler aan toe. Het vernieuwde IT-systeem laat ons toe om juist te weten welke producten zich waar bevinden in de logistieke keten. De kwaliteit van de organisatie en het personeel is verbeterd. Ook de relatie met onze klanten, zoals Nestlé, Sara Lee of de Londense Liffe-beurs, ging erop vooruit. In het verleden kwam koffie binnen en ging koffie naar buiten. Er zit meer structuur in. Onze klanten vragen dat. De rendabiliteit kan nog omhoog door kritischer te kijken naar de kosten. Nu gebeurt het nog te veel dat bepaalde machines een dag op de week niet gebruikt worden." Boonstra rolde in 2005 in Molenbergnatie, toen een van de aandeelhouders vroeg of hij wilde bijspringen. "Dat wilde ik wel, maar enkel als ik ook kon participeren en zo iets te zeggen kreeg. Ik kocht een paar procent. Dat liep uit de hand tot 26, nu 100 procent. In principe ben ik een dag per week met Molenbergnatie bezig. Eerlijk gezegd is het me amper gelukt dat maximum te handhaven. Het is hartstikke leuk, want ik kom zelf uit de koffiebusiness als gewezen voorzitter van Douwe Egberts." H.B.