Genomineerde 8: Urbain Vandeurzen (CEO en voorzitter LMS)

Urbain Vandeurzen heeft de Leuvense technologiegroep LMS met bravoure door de crisis in zijn sector geloodst. En dus is de voormalige VOKA-voorzitter voor de derde keer in vijf jaar genomineerd als Manager van het Jaar.

“Voor mezelf heb ik even onze voornaamste verdiensten op een rijtje gezet”, zegt Vandeurzen. “LMS doet het al 30 jaar goed in de technologiesector, wat vrij uniek is. We hebben ook onze tweede transformatie goed getimed. En hoewel de crisis onze sector heel hard trof, zijn we daar goed doorgekomen én is de balansstructuur stevig gebleven.”

Het klinkt als een vlot verkooppraatje, maar de zelfbewuste stichter en CEO van de Leuvense technologiegroep LMS houdt gewoon van klare taal. Dat was ook zo tijdens zijn voorzitterschap van de Vlaamse werkgeversfederatie VOKA, dat zijn naambekendheid een boost heeft gegeven. In mei vorig jaar gaf de 54-jarige burgerlijk ingenieur na 3 jaar de fakkel bij VOKA door aan Luc De Bruyckere.

Zo kon Vandeurzen zijn LMS, dat 5000 grote klanten telt en software levert aan zowat 100.000 O&O-ingenieurs, zelf met succes op de rails houden. Dit jaar was er ruimte voor de overname van het Amerikaans-Indiase softwarehuis Emmeskay, en ook dan nog bleef de balans zo goed als schuldenvrij. Geen wonder dat Vandeurzen de smaak van acquisities te pakken heeft.

Vandeurzen heeft LMS, het eerste spin-offbedrijf van de KU Leuven, vanaf 1980 uitgebouwd tot een wereldleider in test- en simulatiesoftware. Alle grote auto-, vliegtuig- en satellietproducenten zitten in het klantenbestand en de business gaat van het testen van de nieuwe helikopter van de Amerikaanse president Obama of Formule 1-bolides tot Rolls Royce-motoren voor vliegtuigen.

LMS hield tijdens de crisis het hoofd verbazend vlot boven water. De omzetdaling bleef in 2009 beperkt tot 10 procent, hoewel de autosector – de voornaamste klant – door zwaar onweer moest. LMS bleef ook duidelijk uit de rode cijfers. Dit jaar realiseert LMS weer een groei van 13 tot 15 procent en zit het al weer op het niveau van voor de crisis, zelfs zonder rekening te houden met de overname in september van Emmeskay. Voor 2011 rekent Vandeurzen weer op een groei met dubbele cijfers en een volledig herstel tot een tweecijferige winstmarge.

Het bedrijf deed al 2 keer een strategische uitbreiding. LMS ontpopte zich eerst tot een groeibedrijf voor testapparatuur voor trillings- en geluidsanalyse. In de tweede fase werd de focus gelegd op een combinatie van fysieke testen met veel goedkopere en snellere virtuele simulaties op de computer. En sinds een drietal jaar focust LMS op mechatronica, een combinatie van mechanica met elektronica en software om slimme controlemechanismen in te kunnen bouwen. “We zijn hiermee toch echt weer de pioniers voor een nieuwe generatie voertuigen en vliegtuigen”, zegt Vandeurzen. “We hebben toch bewezen dat we tendensen en fundamentele trendbreuken zien.”

Be.L.

Partner Content