Fred Chaffart overleden

© belga

Fred Chaffart, de voormalige topman van Tiense Suiker, de Generale Bank en Sabena is afgelopen nacht overleden. Dat meldt de VRT.

Fred Chaffart, geboren op 5 februari 1936 in Antwerpen, studeerde handels- en consulaire wetenschappen aan de Rijkshandelshogeschool van Antwerpen. Daarna trok hij naar de universiteit van Stanford in de Verenigde Staten, waar hij het Senior Executive Program volgde.

Zijn loopbaan startte hij als vertegenwoordiger in de verfhandel van zijn ouders. Daarna trok hij naar de marketingafdeling van Proctor&Gamble, producent van verzorgingsproducten.

In 1979 kwam Chaffart terecht bij Tiense Suiker, waar hij het tot ceo schopte. Na de overname van de suikerproducent door Südzucker werd hij ceo bij cementgroep CBR en voorzitter van het directiecomité van de Generale Bank. In 1998 werd hij bij de Generale Bank samen met de andere directieleden aan de kant gezet nadat de bank werd opgenomen in de Fortis-holding. Chaffart was voorstander van een overname door het Nederlandse ABN Amro.

Dioxinecommissaris

Eind jaren negentig trad Chaffart kort op als voorzitter van de raad van bestuur bij Gevaert, tot hij in 1999 door de regering werd aangesteld als dioxinecommissaris. In die functie moest hij de schade van de crisis inschatten en uitpluizen hoe de vergoeding kon verlopen. Hij zetelde eind jaren negentig ook in de raden van bestuur van onder meer de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM), beeldverwerkinggroep Agfa-Gevaert en technologiebedrijven Xeikon en Icos Vision Systems.

In april 2001 vroeg de regering Chaffart om voorzitter te worden van de raad van bestuur bij Sabena. Kort daarna begonnen de problemen bij de luchtvaartmaatschappij die uiteindelijk tot de ondergang zouden leiden. Na het faillissement ging hij aan de slag bij Toerisme Vlaanderen en de European League for Economic Cooperation

De afgelopen jaren legde Chaffart de meeste van zijn mandaten neer. In 2008 vertrok hij uit de raad van bestuur bij Agfa-Gevaert en in mei vorig jaar stapte hij op bij Corelio, de voormalige Vlaamse Uitgeversmaatschappij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content