Het CMI moet zorgen voor een betere organisatie van de gezondheidssector door beloftevolle bevindingen in laboratoria sneller te vertalen in praktische toepassingen voor patiënten. Dankzij dit zogenaamde translationeel onderzoek moeten bevindingen bij patiënten ook hun weg vinden naar de onderzoekers.

Het CMI overkoepelt de Vlaamse universiteiten, universitaire ziekenhuizen, wetenschappelijke instellingen, de farma- en biotechindustrie, werkgevers en werknemersorganisaties, patiëntenorganisaties en de Vlaamse regering. De eerste concrete toepassing van het CMI wordt een biobankproject, een gemeenschappelijke databank van menselijk materiaal van een voldoende groot aantal patiënten.

Cauwenbergh is vrij onbekend, maar is een oude rot in het vak. De 56-jarige Mechelaar werd door de legendarische dokter Paul Janssen op het pad van de dermatologie gezet. De microbioloog kreeg bij Janssen Pharmaceutica de verantwoordelijkheid voor dermatologie en infectieziekten. In 1994 belandde hij in de VS om er bij J&J, het moederbedrijf van Janssen Pharma, de consolidatie van de afdeling dermatologie te leiden. Maar een handvol jaren later viel dermatologie uit de gratie bij J&J. Cauwenbergh bundelde daarop de dermatologische medicijnen in een spin-out en incorporeerde het bedrijf onder de naam Barrier Therapeutics. Barrier debuteerde in 2004 op Nasdaq, maar na de overname door het Amerikaanse Stiefel Labs was de rol van Cauwenbergh bij Barrier uitgespeeld.

Midden 2008 kwam hij aan het hoofd van het van oorsprong Chinees-Amerikaanse farmabedrijf RHEI Pharmaceuticals, dat westerse medicijnen in China wil lanceren. Cauwenbergh accepteerde de baan onder meer op vraag van de familie van Turnhoutenaar Joos Horsten. Die China-kenner en oudgediende van Janssen Pharmaceutica was ook betrokken bij RHEI, maar overleed onverwacht in 2008. Cauwenbergh gaf wel meteen aan dat hij RHEI niet wou blijven leiden en is er intussen vertrokken.
Cauwenbergh heeft als onafhankelijk bestuurder zitting bij het Gentse biotechbedrijf Ablynx, het Brusselse private biofarmabedrijf Euroscreen, en bij het Canadese Upstream Biosciences.

Be.L.

Het CMI moet zorgen voor een betere organisatie van de gezondheidssector door beloftevolle bevindingen in laboratoria sneller te vertalen in praktische toepassingen voor patiënten. Dankzij dit zogenaamde translationeel onderzoek moeten bevindingen bij patiënten ook hun weg vinden naar de onderzoekers. Het CMI overkoepelt de Vlaamse universiteiten, universitaire ziekenhuizen, wetenschappelijke instellingen, de farma- en biotechindustrie, werkgevers en werknemersorganisaties, patiëntenorganisaties en de Vlaamse regering. De eerste concrete toepassing van het CMI wordt een biobankproject, een gemeenschappelijke databank van menselijk materiaal van een voldoende groot aantal patiënten. Cauwenbergh is vrij onbekend, maar is een oude rot in het vak. De 56-jarige Mechelaar werd door de legendarische dokter Paul Janssen op het pad van de dermatologie gezet. De microbioloog kreeg bij Janssen Pharmaceutica de verantwoordelijkheid voor dermatologie en infectieziekten. In 1994 belandde hij in de VS om er bij J&J, het moederbedrijf van Janssen Pharma, de consolidatie van de afdeling dermatologie te leiden. Maar een handvol jaren later viel dermatologie uit de gratie bij J&J. Cauwenbergh bundelde daarop de dermatologische medicijnen in een spin-out en incorporeerde het bedrijf onder de naam Barrier Therapeutics. Barrier debuteerde in 2004 op Nasdaq, maar na de overname door het Amerikaanse Stiefel Labs was de rol van Cauwenbergh bij Barrier uitgespeeld. Midden 2008 kwam hij aan het hoofd van het van oorsprong Chinees-Amerikaanse farmabedrijf RHEI Pharmaceuticals, dat westerse medicijnen in China wil lanceren. Cauwenbergh accepteerde de baan onder meer op vraag van de familie van Turnhoutenaar Joos Horsten. Die China-kenner en oudgediende van Janssen Pharmaceutica was ook betrokken bij RHEI, maar overleed onverwacht in 2008. Cauwenbergh gaf wel meteen aan dat hij RHEI niet wou blijven leiden en is er intussen vertrokken. Cauwenbergh heeft als onafhankelijk bestuurder zitting bij het Gentse biotechbedrijf Ablynx, het Brusselse private biofarmabedrijf Euroscreen, en bij het Canadese Upstream Biosciences. Be.L.