De inmiddels 39-jarige Kerviel moet het bedrag als schadevergoeding, inclusief intresten, betalen aan SocGen. Het hof stelde dat Kerviel "deels verantwoordelijk" was voor de aangewreven fraude. Volgens het hof van beroep is er immers ook sprake van "tekortkomingen bij de bank en haar controle- en veiligheidsmechanismen". Die gebreken hebben bijgedragen aan de omvang van de geleden schade waardoor het recht op schadevergoeding door SocGen beperkter wordt.

Speculeren met 50 miljard euro

In 2008 maakte Société Générale bekend dat Kerviel op eigen houtje had gespeculeerd met ongeveer 50 miljard euro, met 4,9 miljard euro geleden schade tot gevolg. Dat leidde bijna tot de val van een van de grootste banken van Frankrijk.

Kerviel reageerde inmiddels dat "de strijd voortgaat". "Ik vind dat ik niets meer moet aan de bank", aldus de trader. Hij hoopt nu op nog een proces in de hoop volledig vrijgesproken te worden. De advocaat van SocGen juichte vrijdag dan weer de "zeer bevredigende" beslissing toe.

Zowel in eerste aanleg als in beroep kreeg Kerviel, die steevast zegt dat de bank op de hoogte was van zijn handelingen, een boete van 4,9 miljard euro opgelegd, maar dat werd in 2014 verbroken door het Franse Hof van Cassatie.

Zijn veroordeling was wel reeds definitief. De 39-jarige kreeg een celstraf van vijf jaar waarvan twee met uitstel voor frauduleuze beurshandelingen. Hij zat enkele maanden in de cel en kreeg later een enkelband. (Belga/NS)

De inmiddels 39-jarige Kerviel moet het bedrag als schadevergoeding, inclusief intresten, betalen aan SocGen. Het hof stelde dat Kerviel "deels verantwoordelijk" was voor de aangewreven fraude. Volgens het hof van beroep is er immers ook sprake van "tekortkomingen bij de bank en haar controle- en veiligheidsmechanismen". Die gebreken hebben bijgedragen aan de omvang van de geleden schade waardoor het recht op schadevergoeding door SocGen beperkter wordt. In 2008 maakte Société Générale bekend dat Kerviel op eigen houtje had gespeculeerd met ongeveer 50 miljard euro, met 4,9 miljard euro geleden schade tot gevolg. Dat leidde bijna tot de val van een van de grootste banken van Frankrijk. Kerviel reageerde inmiddels dat "de strijd voortgaat". "Ik vind dat ik niets meer moet aan de bank", aldus de trader. Hij hoopt nu op nog een proces in de hoop volledig vrijgesproken te worden. De advocaat van SocGen juichte vrijdag dan weer de "zeer bevredigende" beslissing toe. Zowel in eerste aanleg als in beroep kreeg Kerviel, die steevast zegt dat de bank op de hoogte was van zijn handelingen, een boete van 4,9 miljard euro opgelegd, maar dat werd in 2014 verbroken door het Franse Hof van Cassatie. Zijn veroordeling was wel reeds definitief. De 39-jarige kreeg een celstraf van vijf jaar waarvan twee met uitstel voor frauduleuze beurshandelingen. Hij zat enkele maanden in de cel en kreeg later een enkelband. (Belga/NS)