CEO Bob Diamond nam dinsdag ontslag bij Barclays als gevolg van een escalerend schandaal over manipulatie van interbancaire(Libor) tarieven. Doordat het schandaal het volledige Britse bankwezen in diskrediet dreigde te brengen, mocht Diamond woensdag een en ander komen verduidelijken tijdens een hoorzitting in het Britse parlement.

Diamond gaf in zijn toespraak voor het 'Treasury Select Committee' van het Lagerhuis toe dat er fouten zijn gemaakt, en sprak van 'wangedrag' door bepaalde traders.

Barclays had vorige week woensdag bekendgemaakt dat het 290 miljoen pond - ongeveer 360 miljoen euro - aan de Britse en Amerikaanse toezichthouders had betaald om het onderzoek naar de manipulatie van Libor-tarieven te beëindigen. Er zouden daarbij meer dan 20 banken aan de tand worden gevoeld.

Volgens Diamond was de Britse regering in 2008, op het hoogtepunt van de bankencrisis, ongerust over de hoge Libor-tarieven van Barclays. Die zouden mogelijk op financiële zwakte kunnen wijzen. De Libor ( London Interbank Offered Rate) is de gemiddelde rente die een twintigtal Britse banken betalen als ze elkaar kortetermijnleningen toekennen. De rente wordt dagelijks door de banken zelf bepaald.

Diamond reageerde woensdag ook op een telefoongesprek die hij met Paul Tucker, een bestuurslid van de Bank of England, in het najaar van 2008 had gevoerd. Daarin zou Tucker Diamond hebben aangemoedigd om de interbancaire rente te verlagen, wat de ex-CEO van Barclays stellig ontkent.

De 60-jarige Diamond drukte voor de commissie zijn liefde voor Barclays uit, en zei dat hij letterlijk 'ziek' werd van de fouten die de bank heeft gemaakt. Diamond stapt naar eigen zeggen op om de reputatie van de bank te redden.

Maandagmorgen had Marcus Agius, voorzitter van de raad van bestuur van de bank, al beslist om op te stappen. Maar daarmee luwde de storm niet, want dinsdag kondigde Diamond zijn ontslag aan en even later deed COO Jerry Del Missier hetzelfde. (AFP/BO)

CEO Bob Diamond nam dinsdag ontslag bij Barclays als gevolg van een escalerend schandaal over manipulatie van interbancaire(Libor) tarieven. Doordat het schandaal het volledige Britse bankwezen in diskrediet dreigde te brengen, mocht Diamond woensdag een en ander komen verduidelijken tijdens een hoorzitting in het Britse parlement.Diamond gaf in zijn toespraak voor het 'Treasury Select Committee' van het Lagerhuis toe dat er fouten zijn gemaakt, en sprak van 'wangedrag' door bepaalde traders. Barclays had vorige week woensdag bekendgemaakt dat het 290 miljoen pond - ongeveer 360 miljoen euro - aan de Britse en Amerikaanse toezichthouders had betaald om het onderzoek naar de manipulatie van Libor-tarieven te beëindigen. Er zouden daarbij meer dan 20 banken aan de tand worden gevoeld. Volgens Diamond was de Britse regering in 2008, op het hoogtepunt van de bankencrisis, ongerust over de hoge Libor-tarieven van Barclays. Die zouden mogelijk op financiële zwakte kunnen wijzen. De Libor ( London Interbank Offered Rate) is de gemiddelde rente die een twintigtal Britse banken betalen als ze elkaar kortetermijnleningen toekennen. De rente wordt dagelijks door de banken zelf bepaald. Diamond reageerde woensdag ook op een telefoongesprek die hij met Paul Tucker, een bestuurslid van de Bank of England, in het najaar van 2008 had gevoerd. Daarin zou Tucker Diamond hebben aangemoedigd om de interbancaire rente te verlagen, wat de ex-CEO van Barclays stellig ontkent. De 60-jarige Diamond drukte voor de commissie zijn liefde voor Barclays uit, en zei dat hij letterlijk 'ziek' werd van de fouten die de bank heeft gemaakt. Diamond stapt naar eigen zeggen op om de reputatie van de bank te redden. Maandagmorgen had Marcus Agius, voorzitter van de raad van bestuur van de bank, al beslist om op te stappen. Maar daarmee luwde de storm niet, want dinsdag kondigde Diamond zijn ontslag aan en even later deed COO Jerry Del Missier hetzelfde. (AFP/BO)