Sinds de oprichting van de eurozone in 1999 klokte het werkloosheidspercentage nooit hoger af dan de 10,8 procent in februari 2012. In januari was dat nog 10,7 procent, blijkt uit een rapport van het statistiekbureau Eurostat.

Meer werklozen in het vooruitzicht

Het hoge werkloosheidspercentage komt niet als een verrassing, want werd voorspeld door analisten van het persagentschap Reuters. Voor de toekomst ziet het er volgens de analisten overigens niet rooskleurig uit. Raphael Brun-Aguerre, econoom bij zakenbank JP Morgan in Londen, ziet het leger werklozen tegen het einde van het jaar oplopen tot 11 procent van de beroepsbevolking. De econoom houdt er namelijk rekening mee dat er wordt gesnoeid in de overheidssector en de consumptie ondermaats blijft. Bovendien blijken de economische groeiprognoses negatief, waardoor de werkloosheid enkel nog zal toenemen.

Spanje draagt het zwaarste lot

Omgerekend stemt 10,8 procent van de beroepsbevolking in de eurozone overeen met 17,134 miljoen werklozen. Spanje draagt met een werkloosheidsgraad van 23,6 procent het zwaarste lot, gevolgd door Griekenland (21 procent).Voor de Spaanse bevolking breken nog bange tijden aan, nadat de regering eind maart een forse besparingsronde van 27 miljard euro aankondigde. De Spanjaarden moeten de tering naar de nering zetten om het begrotingstekort terug te brengen tot 5,2 procent van het bbp.

EU

Voor de volledige Europes Unie (EU) bedraagt de werkloosheidsgraad in februari 10,2 procent - of 24,5 miljoen mensen zonder baan - tegenover 10,1 procent in januari.

Het minst aantal werklozen telt Oostenrijk (4.2 procent), Nederland (4,9 procent), Luxemburg (5,2 procent) en Duitsland (5,7 procent).(BO)

Sinds de oprichting van de eurozone in 1999 klokte het werkloosheidspercentage nooit hoger af dan de 10,8 procent in februari 2012. In januari was dat nog 10,7 procent, blijkt uit een rapport van het statistiekbureau Eurostat. Meer werklozen in het vooruitzichtHet hoge werkloosheidspercentage komt niet als een verrassing, want werd voorspeld door analisten van het persagentschap Reuters. Voor de toekomst ziet het er volgens de analisten overigens niet rooskleurig uit. Raphael Brun-Aguerre, econoom bij zakenbank JP Morgan in Londen, ziet het leger werklozen tegen het einde van het jaar oplopen tot 11 procent van de beroepsbevolking. De econoom houdt er namelijk rekening mee dat er wordt gesnoeid in de overheidssector en de consumptie ondermaats blijft. Bovendien blijken de economische groeiprognoses negatief, waardoor de werkloosheid enkel nog zal toenemen.Spanje draagt het zwaarste lotOmgerekend stemt 10,8 procent van de beroepsbevolking in de eurozone overeen met 17,134 miljoen werklozen. Spanje draagt met een werkloosheidsgraad van 23,6 procent het zwaarste lot, gevolgd door Griekenland (21 procent).Voor de Spaanse bevolking breken nog bange tijden aan, nadat de regering eind maart een forse besparingsronde van 27 miljard euro aankondigde. De Spanjaarden moeten de tering naar de nering zetten om het begrotingstekort terug te brengen tot 5,2 procent van het bbp.EUVoor de volledige Europes Unie (EU) bedraagt de werkloosheidsgraad in februari 10,2 procent - of 24,5 miljoen mensen zonder baan - tegenover 10,1 procent in januari.Het minst aantal werklozen telt Oostenrijk (4.2 procent), Nederland (4,9 procent), Luxemburg (5,2 procent) en Duitsland (5,7 procent).(BO)