De Europese Commissie beschuldigt de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis van leugens over de controle die Europa zou hebben uitgeoefend op de Griekse financiën.

Plan B

Die controle leidde volgens Varoufakis tot de geheime uitwerking van een 'Plan B' in het Zuid-Europese land. Syriza-voorman Alexis Tsipras zou Varoufakis de opdracht gegeven hebben om een 'Plan B' uit te werken, een maand voor de verkiezingen van januari al.

Bedoeling was een parallel betaalsysteem te maken dat in euro werkt, maar indien nodig snel omgeschakeld kon worden naar een nieuwe drachme. Er was een team van vijf mensen mee bezig, maar om het ook daadwerkelijk uit te voeren, zouden 1.000 mensen nodig geweest zijn. Daarvoor kreeg Varoufakis uiteindelijk geen groen licht, bleek maandag uit berichten in de Griekse media.

Het controversiële aan het plan was dat Varoufakis zinnens zou geweest zijn om de belastingwebsite van de Griekse overheid te hacken en stiekem de wachtwoorden van de belastingrekeningen van burgers te kopiëren. Varoufakis heeft in 'a full statement' overigens ontkend dat hij de wachtwoorden van Griekse burgers wilde hacken.

Controle van de schuldeisers

De plannen om een parallel belastingsysteem op poten te zetten, ontkende hij evenwel niet. Volgens verklaringen van de voormalige minister van Financiën zou de fiscale software onder toezicht van de schuldeisers, de trojka dus, hebben gestaan en die mochten van niets weten.

De Europese Commissie ontkent dinsdag die aantijging. "Het secretariaat-generaal van de overheidsinkomsten is een onafhankelijke entiteit, die deel uitmaakt van het ministerie van Financiën", zei een commissiewoordvoerder dinsdagmiddag. "Dat de trojka het secretariaat-generaal zou controleren is zonder grondslag. Het is simpelweg niet waar."

De Commissie wil verder geen commentaar meer geven op 'complottheorieën'. (Belga/BO)

De Europese Commissie beschuldigt de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis van leugens over de controle die Europa zou hebben uitgeoefend op de Griekse financiën. Die controle leidde volgens Varoufakis tot de geheime uitwerking van een 'Plan B' in het Zuid-Europese land. Syriza-voorman Alexis Tsipras zou Varoufakis de opdracht gegeven hebben om een 'Plan B' uit te werken, een maand voor de verkiezingen van januari al. Bedoeling was een parallel betaalsysteem te maken dat in euro werkt, maar indien nodig snel omgeschakeld kon worden naar een nieuwe drachme. Er was een team van vijf mensen mee bezig, maar om het ook daadwerkelijk uit te voeren, zouden 1.000 mensen nodig geweest zijn. Daarvoor kreeg Varoufakis uiteindelijk geen groen licht, bleek maandag uit berichten in de Griekse media. Het controversiële aan het plan was dat Varoufakis zinnens zou geweest zijn om de belastingwebsite van de Griekse overheid te hacken en stiekem de wachtwoorden van de belastingrekeningen van burgers te kopiëren. Varoufakis heeft in 'a full statement' overigens ontkend dat hij de wachtwoorden van Griekse burgers wilde hacken.De plannen om een parallel belastingsysteem op poten te zetten, ontkende hij evenwel niet. Volgens verklaringen van de voormalige minister van Financiën zou de fiscale software onder toezicht van de schuldeisers, de trojka dus, hebben gestaan en die mochten van niets weten. De Europese Commissie ontkent dinsdag die aantijging. "Het secretariaat-generaal van de overheidsinkomsten is een onafhankelijke entiteit, die deel uitmaakt van het ministerie van Financiën", zei een commissiewoordvoerder dinsdagmiddag. "Dat de trojka het secretariaat-generaal zou controleren is zonder grondslag. Het is simpelweg niet waar." De Commissie wil verder geen commentaar meer geven op 'complottheorieën'. (Belga/BO)