Niet de Belg Bernard De Corte maar de Duitse advocaat Ernst von Freyberg gaat de bank van het Vaticaan leiden. Dat maakte het Vaticaan vrijdag bekend.

Donderdag meldden Italiaanse media dat de Belg Bernard De Corte voorzitter van de bank van het Vaticaan zou worden. De Corte is het uiteindelijk niet geworden.

Paus Benedictus XVI, die eerder aankondigde dat hij aftreedt als paus, 'heeft de selectieprocedure van nabij gevolgd' en 'heeft zijn volledige steun voor de benoeming van Ernst von Freyberg uitgesproken', luidt het in een mededeling van het Vaticaan.

De nieuwe 54-jarige voorzitter van de bank van het Vaticaan woont in Frankfurt en is lid van de 900 jaar oude Orde van Malta.

De bank van het Vaticaan werd van 2009 tot mei 2012 geleid door Ettore Gotti Tedeschi. De Italiaanse bankier werd in die maand ontslagen wegens vermoedelijke betrokkenheid bij een witwasschandaal.

Het onderzoek naar het witwassen van geld loopt nog. De bank van het Vaticaan zou in 2010 23 miljoen euro 'bevroren' hebben in een Italiaanse bank. Het Vaticaan, dat de aantijgingen steeds heeft ontkend, verklaart dat er enkel een overdracht van het eigen vermogen tussen de rekeningen in Italië en Duitsland werd doorgevoerd. (Reuters/BO)

Niet de Belg Bernard De Corte maar de Duitse advocaat Ernst von Freyberg gaat de bank van het Vaticaan leiden. Dat maakte het Vaticaan vrijdag bekend.Donderdag meldden Italiaanse media dat de Belg Bernard De Corte voorzitter van de bank van het Vaticaan zou worden. De Corte is het uiteindelijk niet geworden. Paus Benedictus XVI, die eerder aankondigde dat hij aftreedt als paus, 'heeft de selectieprocedure van nabij gevolgd' en 'heeft zijn volledige steun voor de benoeming van Ernst von Freyberg uitgesproken', luidt het in een mededeling van het Vaticaan. De nieuwe 54-jarige voorzitter van de bank van het Vaticaan woont in Frankfurt en is lid van de 900 jaar oude Orde van Malta. De bank van het Vaticaan werd van 2009 tot mei 2012 geleid door Ettore Gotti Tedeschi. De Italiaanse bankier werd in die maand ontslagen wegens vermoedelijke betrokkenheid bij een witwasschandaal.Het onderzoek naar het witwassen van geld loopt nog. De bank van het Vaticaan zou in 2010 23 miljoen euro 'bevroren' hebben in een Italiaanse bank. Het Vaticaan, dat de aantijgingen steeds heeft ontkend, verklaart dat er enkel een overdracht van het eigen vermogen tussen de rekeningen in Italië en Duitsland werd doorgevoerd. (Reuters/BO)