Deze tweejaarlijkse traditie bestaat sinds 2007 en is een initiatief van cosmeticagroep L'Oréal. De prijs krijgt de steun van de Unesco en het Fonds voor wetenschappelijk onderzoek (FWO) en zijn Franstalige tegenhanger FNRS.

De Belgische beurzen zijn een lokaal verlengstuk van de jaarlijkse internationale Award For Women in Science. Daar wordt per continent één laureate voor haar wetenschappelijke carrière gelauwerd. In 2006 was Christine Van Broeckhoven de Europese laureate. Ze kreeg de erkenning voor haar alzheimeronderzoek.

De nationale beurzen richten zich meer op onderzoeksters die aan het begin van hun carrière staan. Elke twee jaar kent for Women in Science drie jonge Belgische onderzoeksters een beurs ter waarde van 60.000 euro toe. Die stelt hun in staat om een doctoraatsonderzoek te starten. "De prijs is een signaal om vrouwen te motiveren een carrière in de wetenschap uit te bouwen", onderstreept Van Broeckhoven. "Vandaag zijn aan onze universiteiten slechts 10 procent van de professoren vrouwen, terwijl toch meer dan de helft van de bachelorstudenten meisjes zijn."

De jury - voor het eerst zonder de dit jaar overleden nobelprijswinnaar Christian de Duve - selecteerde Roxanne Van Heurck (ULB), Evelyne Collignon (ULB) en Marian Dejaeger (KULeuven) als Belgische laureaten voor 2013. De 28-jarige Van Heurck doet onderzoek naar genen die een rol spelen bij de hersenontwikkeling. Bedoeling is om meer inzicht te krijgen in ziektes als autisme en mentale achterstand. Evelyne Collignon (24) krijgt dankzij de beurs van L'Oréal-Unesco de kans om een doctoraat te maken over de rol van het proteïne TET-1 bij borstkanker. Marian Dejaeger (28) spitst haar onderzoek toe op celmigratie bij osteoporose. Op termijn hoopt ze zo nieuwe therapeutische mogelijkheden te ontdekken.

Deze tweejaarlijkse traditie bestaat sinds 2007 en is een initiatief van cosmeticagroep L'Oréal. De prijs krijgt de steun van de Unesco en het Fonds voor wetenschappelijk onderzoek (FWO) en zijn Franstalige tegenhanger FNRS. De Belgische beurzen zijn een lokaal verlengstuk van de jaarlijkse internationale Award For Women in Science. Daar wordt per continent één laureate voor haar wetenschappelijke carrière gelauwerd. In 2006 was Christine Van Broeckhoven de Europese laureate. Ze kreeg de erkenning voor haar alzheimeronderzoek. De nationale beurzen richten zich meer op onderzoeksters die aan het begin van hun carrière staan. Elke twee jaar kent for Women in Science drie jonge Belgische onderzoeksters een beurs ter waarde van 60.000 euro toe. Die stelt hun in staat om een doctoraatsonderzoek te starten. "De prijs is een signaal om vrouwen te motiveren een carrière in de wetenschap uit te bouwen", onderstreept Van Broeckhoven. "Vandaag zijn aan onze universiteiten slechts 10 procent van de professoren vrouwen, terwijl toch meer dan de helft van de bachelorstudenten meisjes zijn." De jury - voor het eerst zonder de dit jaar overleden nobelprijswinnaar Christian de Duve - selecteerde Roxanne Van Heurck (ULB), Evelyne Collignon (ULB) en Marian Dejaeger (KULeuven) als Belgische laureaten voor 2013. De 28-jarige Van Heurck doet onderzoek naar genen die een rol spelen bij de hersenontwikkeling. Bedoeling is om meer inzicht te krijgen in ziektes als autisme en mentale achterstand. Evelyne Collignon (24) krijgt dankzij de beurs van L'Oréal-Unesco de kans om een doctoraat te maken over de rol van het proteïne TET-1 bij borstkanker. Marian Dejaeger (28) spitst haar onderzoek toe op celmigratie bij osteoporose. Op termijn hoopt ze zo nieuwe therapeutische mogelijkheden te ontdekken.